Det var i augusti förra året som de nya schemana landade i mejlen hos personalen på Icas e-handelslager i Jordbro utanför Stockholm. Schemaläggningen skulle bli mer likriktad, vilket innebar att alla dagpass planerades mellan klockan 05.00–16.00 och klockan 10.00–19.00.

Gå ner i tid eller skaffa nattis

För ensamstående föräldern Therese gick det inte alls ihop med hämtning och lämning på förskolan. När hon tog upp problemet med sina chefer fick hon kalla handen.

De hade ingen förståelse alls. I stället tyckte de att jag skulle gå ner i tid eller höra med kommunen om nattis

Ensamstående föräldern Therese.

– Jag hade precis genomgått en separation och hade det allmänt tufft. Men cheferna var stenhårda. De hade ingen förståelse alls. I stället tyckte de att jag skulle gå ner i tid eller höra med kommunen om nattis, säger hon.

”Anpassa er eller byt jobb”

Då Therese var långt ifrån den enda föräldern som drabbades lyfte fackklubben frågan i en lokal förhandling, men även de fick nej. Motiveringen var att det skulle vara lika för alla, berättar Lucas Argården, som är vice klubbordförande på lagret.

– Kontentan var, anpassa er eller byt jobb. Detta trots att det står i kollektivavtalet att man ska kunna anpassa scheman, säger han.

Therese fall gav dominoeffekt

Efter flera hårda förhandlingsrundor togs saken vidare till central förhandling mellan Handels och Svensk Handel. Och där fick klubben rätt i sak. Även om förhandlingen endast gällde Therese, så ledde det till en dominoeffekt.

Nu har alla cirka 20 anställda med barn fått nya anpassade scheman som rimmar med hämtning och lämning.

– Vi är medvetna om att vi jobbar på ett lager där man ska jobba obekväma tider. Men ska man inte kunna ha barn för det? Det blir diskriminerande menar vi. Efter ett halvår av tjafs och bråk kring det så verkar äntligen arbetsgivaren förstå det också, säger Joacim Dennerby, som är klubbordförande.

Ica vill inte kommentera

Handelsnytt har sökt cheferna på Ica-lagret som inte vill kommentera frågan med hänvisning till att både lager- och HR-chef bytts ut sedan förhandlingen blev klar.

För Therese fungerar vardagen nu mycket bättre, och hon har fått har ett schema som går ihop med föräldrarollen.

– Alla som behövde ett sånt schema blev jätteglada. De var så tacksamma att Lucas och Joacim tog tag i mitt ärende och stöttade mig, säger hon och fortsätter:

– Sen är det trist att det tog tre månader innan det var på plats. Jag var tvungen att gå ner i tid dessa månader och förlorade en hel del pengar på det.

På lagret i Jordbro arbetar omkring 250 personer. Ungefär hälften av dessa är bemanningsanställda.

Fakta: Så kan du påverka schemat

Arbetsgivare ska enligt lag underlätta för anställda att kombinera jobb med föräldraskap. Exempel på åtgärder kan vara att se över just arbetstiden för anställda med barn.

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal så finns regler om att anställda får komma med önskemål om fem schemafria dagar per år.

Dessa ska planeras in när årsarbetstidschemat spikas. Oftast är deadline den 30 september.