– Det betyder otroligt mycket. Man känner sig värdefull, säger Johan Skyttberg, som jobbar i butiken och är ordförande för fackklubben.

Bonusen ges för arbetet under pandemin. De anställda har jobbat i ett utsatt läge med risk för smitta och de har haft väldigt mycket att göra.
– Det började med toalettpappret. Vi var otroligt överbelastade när alla skulle bunkra. I dag har det lugnat ner sig och folk är bra på att hålla avstånd och följa restriktionerna. Nu är det faktiskt mest munskyddet som är det jobbigaste. Det blir varmt, man hör inte vad kollegor eller vad kunder säger. Men det är sådant man får ta i en pandemi, säger Johan Skyttberg.

Många jobbatimmar – mera pengar

Den som jobbade under 2020 och som fortfarande jobbar kvar i butiken kan ta dela av bonusen. Hur mycket man får beror på antalet arbetade timmar. En heltidsanställd får runt 12 000 kronor. Totalt är det 55 anställda som får extra pengar, som betalas ut nu i april.
– Vi är verkligen tacksamma och det kommer vår arbetsgivare få tillbaka i arbetsinsats. Det betyder jättemycket. Nu kanske man kan unna sig en liten semester, säger Johan Skyttberg.

För Johan blir det dock ingen semester. Pengarna ska gå till en ny soffa. Men först ska han fixa klart huset som han håller på att bygga.

Lista: De gav coronabonus

Ica: Det är upp till de enskilda handlarna att bestämma. Ica har därför ingen samlad statistik.

Coop: Coop Butiker och Stormarknader (runt 300 butiker), Coop Väst (runt 170 butiker) och Coop Nord (79 butiker) har inte betalat ut extra pengar kopplade till coronapandemin. Det har däremot Coop Norrbotten med 42 butiker gjort. Här har anställda fått en bonus på cirka 9 000 kronor för en heltidsanställd. Coop Varberg med fem butiker gav både en premie och bonus. För en heltidsanställd blev det 2 000 kronor plus 10 000 kronor, skriver Dagligvarunytt. Cirka 500 Coopbutiker drivs av Konsumentföreningarna.

Willys och Hemköp (ingår i Axfood-koncernen): Alla anställda som jobbade under hela 2020 fick en bonus på upp till 3 000 kronor beroende på tjänstgöringsgrad. Heltidsanställda fick 3 000 kronor. Alla anställda fick också 1 000 kronor extra i julklapp, i form av presentkort på Willys och Hemköp. Gäller egenägda butiker. För franchisedrivna-butiker bestämmer den enskilda handlaren.

Lidl: Medarbetarrabatten utökades vid olika tidsperioder, bland annat veckan före jul. Till jul gavs också ett presentkort på 1 400 kronor.

Bergendahls Food och City Gross ökade beloppet på sin julgåva, enligt Dagligvarunytt.

2020 var ett bra ekonomiskt år för Ica kvantum Fjällbacken i Gävle. Butiken ökade sin omsättning och bonusen är ett sätt att säga tack.
– Personalen har gjort en otrolig insats med tanke på smittorisken, kunders hamstring, och myndigheternas snabba förändringar gällande nya restriktioner. Bonusen är ett tack för stort engagemang, säger handlaren Jan Håkansson.