Det var den 23 maj som arbetsplatsolyckan inträffade på Gekås i Ullared. Den anställde skulle lasta på en lastbil när personen fick ett samtal via komradion. I samma stund kom en självkörande truck, en så kallad AGV, och träffade medarbetaren bakifrån.

Befann sig i fel zon

Senare på sjukhus konstaterades att den anställde hade fått flera frakturer i foten. Personen är nu sjukskriven.

– AGV:n har sensorer på ena sidan, men inte på det håll där personen blev påkörd. Vi ska egentligen inte lasta på just där, så det kan vara den mänskliga faktorn. Men Arbetsmiljöverket har sagt åt oss att utreda det här nu så vi får se vad det landar i, säger Mathias Oscarsson, huvudskyddsombud på Gekås.

AGV:n har sensorer på ena sidan, men inte på det håll där personen blev påkörd. Vi ska egentligen inte lasta på just där, så det kan vara den mänskliga faktorn.

Mathias Oscarsson, huvudskyddsombud på Gekås.

Bra hjälpmedel – i vanliga fall

Företaget har använt truckarna i 12 år och enligt Mathias Oscarsson är de för det mesta ett bra hjälpmedel för personalen. Framförallt eftersom det tar bort monotona arbetsuppgifter och långa körsträckor med truck.

– De underlättar massor, särskilt när man ska ta sig långt med truck från punkt a till punkt b.

Det är emellertid inte första gången truckarna har varit involverade i olyckor. För ett par år sedan inträffade en liknande incident där en anställd blev påkörd.

Kan få röd varningslampa

Nu ska säkerheten kring AGV-truckarna utredas ytterligare. En idé är att sätta in en röd lampa för att varna medarbetare om truckens närvoro.

– Vår truckansvarige tittar på det just nu. Från ena hållet ger den ifrån sig ett blått ljus. Nu ska vi se om den kan få ett rött ljus även från den andra sidan, säger Mathias Oscarsson.

Detta är en AGV-truck

AGV står för Automated Guided Vehicle och är en slingstyrd förarlös truck som används på lager för att förflytta olika material. AGV kan också styras genom laser.

Förarlösa truckar är utrustade med säkerhetsscanners och tryckkänsliga sensorer som triggar bromsarna om den kommer i kontakt med ett föremål eller en människa.