”Jag har egentligen ingen koppling till klockbranschen utan började som kock. Det tog inte lång tid innan jag förstod att det inte passade mig. Man är rätt asocial i den rollen.

Jag är uppvuxen i Storuman men flyttade till Stockholm när jag träffade en tjej. I samma veva fick jag jobb i en skoaffär. Där fick jag utlopp för mina sociala behov. När jag sen började på Stjärnurmakarna kändes det ännu mer rätt. Jag har en stark nörd- och samlargen som passar bra i arbetet med klockor.

Det bästa är när en kund kommer in och vill investera i sin morfarsklocka, eller om en änka ska serva sin mans armbandsur. Det finns så många berättelser bakom.

Man måste vara en skicklig säljare, men också ha ett visst tekniskt kunnande. Det finns faktiskt bara en urmakarskola i Sverige i dag. Skolan tar endast in 15 elever om året och många av dem blir flygtekniker i stället för urmakare. Den branschen är mer lukrativ.

Det bästa är när en kund kommer in och vill investera i sin morfarsklocka, eller om en änka ska serva sin mans armbandsur. Det finns så många berättelser bakom. På det sättet är en klocka det perfekta familjearvet tycker jag. Den är liten och man kan ha med sig den överallt. Och så finns något symboliskt i tidvisaren. Vi får alla bara en viss tid på den här jorden.

Det är tydligt hur vintageintresset bara växer och växer. Det är roligt för det finns faktiskt en jäkla massa fina klockor hemma i folks byråer.

Erik Liljedahl

Det är tydligt hur vintageintresset bara växer och växer. Det är roligt för det finns faktiskt en jäkla massa fina klockor hemma i folks byråer. Under efterkrigstiden var vi i Sverige köpstarka när det gäller såna grejer. De tio första exemplaren av Omega Speedmaster hamnade till exempel här.”

Eriks råd för vintage-sugna

Glöm ej service. En mekanisk klocka är lite som en bil. Den behöver service. Oftast kommer man till oss när problemet redan är stort och kostsamt.

Schweiz är kung. Omega, Rolex och Breitling är såklart mest värdefulla. Fyndpotentialen är liten numera. Men gå igenom vind och källare, man vet aldrig! Håll även utkik efter japanska Seiko. De har inte samma status som schweiziska klockor, men håller ofta minst lika bra kvalitet.

Investera med hjärtat. Alla klockor är inte försvarbara att restaurera ekonomiskt. Men är det ett familjearv så är det kanske inte det viktigaste. Kolla med din urmakare, du kan alltid få ett kostnadsförslag.