Kalle hamnade av en slump i Docksta och bor nu i ett hus med sin fru och tre barn.

Kalle Jungell sitter inte stilla länge. Alla som har sett och hört honom i de numera prisbelönta videokrönikorna för Handelsnytt vet hur det är. Han liksom smattrar ut orden, flyttar sig snabbt fram och tillbaka i bilden och duckar inte för dålig stämning. Som när han gjorde en krönika om att ob-ersättningen i handeln är för hög. I klippet säger han att han är beredd på att folk ska jaga honom med högafflar. Riktigt så blev det inte, men den gick långt ifrån spårlöst förbi i flödena.

Och både Handels och arbetsgivarna i Svensk Handel tog upp frågan.

– Jag var beredd på att en överhängande majoritet inte skulle hålla med mig. Jag visste att jag inte hade tid att säga alla mina argument, för ingen tittar på en video som är sex minuter lång. Och det här är ju en väldigt känslig fråga, säger Kalle Jungell från äldsta dottern Sallys rum.

Sally, Zelda och Märta

Att han sitter just där när vi pratar är förstås på grund av pandemin. Intervjun görs på zoom och Kalle Jungell håller sig mer stilla än i videoklippen. Men händerna plockar med en rosa legobit och underarmen rör sig hit och dit. Där syns den nygjorda tatueringen tydligt. Serietidningsbokstäver bildar ordet ”Shazaam” – en sammansättning av döttrarnas namn: Sally, Zelda och Märta.

Kalle Jungell säger att många förväxlar lägre ob med lägre lön.

Man måste inte kunna handla mellan 06 och 23 alla dagar i veckan.

Kalle Jungell

– Men det är inte så jag menar. Jag tycker ju att folk i handeln ska ha högre lön så man slipper jobba kvällar och helger för att få det att gå ihop. Och jag är för en begränsning av öppettiderna – man måste inte kunna handla mellan 06 och 23 alla dagar i veckan.

Fått stort genomslag

Ob-krönikan var inte den första som fick stort genomslag. Allt började när Kalle jobbade på Ica Nära i Docksta. Han, som alltid gjort mycket videor privat, på Youtube, Instagram och numera också TikTok, började göra en video i veckan för butiken.

”Det händer att folk frågar när jag ska skaffa ett riktigt jobb. Men jag älskar mitt jobb jättemycket”.

De delades på Facebook och hade mellan 1 000 och 2 000 visningar i veckan. Men det var före energidrycksdebatten, som fick sin kulmen i Docksta för fyra år sedan.

– Vi bestämde att vi skulle ha 18-årsgräns för energidrycker. Det var ju inget som det fanns någon lag på, utan det var föräldrarna på byn som ville det. Så gjorde jag en video, lade ut den och gick och lade mig. Nästa morgon när jag satte upp löpsedeln så såg jag mitt namn. Videon hade 100 000 visningar på bara ett dygn. Det var helt otroligt, berättar Kalle.

Till slut hade videon fått 600 000 visningar på butikens Facebook, och flera miljoner på Aftonbladet och Expressen. Men för sina 372 grannar i Docksta var Kalle redan en kändis.

– Jag var som en figur i byn. Den som brukade ställa till med jippon i butiken och gjorde videor som folk kollade på.

Kunder kommenterar videos

Ibland vill kunderna kommentera något han sagt i en video.

– Det roligaste var när jag hade lagt ut en film att en del inte respekterar våra öppettider. De är ju inget förslag, utan stänger vi åtta så stänger vi då. Då hade jag en kund, en kille som hade skrivit stöttande kommentarer om att respektera öppettiderna. När han kom till kassan och klockan var sju minuter över åtta tyckte han att det var så himla pinsamt att han bara kollade på mig och sa ”skjut mig”.

Kalle Jungell väjer inte för det svåra och känsliga. Inte i privata samtal, inte i snacket med kollegorna i butiken och inte heller i filmerna. Som när han gjorde en video om sin utmattning.

Jag har dagar då jag inte gör så mycket, utan mest ligger i soffan och gråter.

Kalle Jungell tror på att vara öppen med sin psykiska hälsa.

– Jag har alltid varit öppen med allt. För mig är det så att ärlighet varar längst. Jag kämpar mycket med min sömn och jag har återkommande ångest, tar både sömntabletter och ångestdämpande. Jag har dagar då jag inte gör så mycket, utan mest ligger i soffan och gråter. Och nätter med panikångest då jag inte kan andas. Då får jag stöttning av min fru, och det är så jag också vill vara mot andra. Vi kommer så mycket längre om vi hjälps åt.

Har återkommande ångest

Kalle Jungell med sin familj i trädgården.

Därför vill han att kollegorna ska känna till hur han mår. Att de ska veta att han kan ha en dålig dag, då han behöver hålla sig i bakgrunden. Arbetskamraterna och jobbet är viktiga för Kalle. Numera har han lämnat Ica Nära i Docksta för en större Icabutik i Bjästa. Lite längre bort men med fler möjligheter att utvecklas. Som att få starta upp e-handeln i butiken.

– Det händer ju att folk frågar när jag ska skaffa ett riktigt jobb. Men jag älskar mitt jobb jättemycket. Jag vill vara kvar i handeln. Det finns så många yrken som i andras ögon ses som en mellanlandning, serviceyrken som hotell och restaurang, äldreboenden och butik. Jobb där vi ska serva andra, det finns de som ser ner på oss. Jag lever inte för att jobba, utan jag jobbar för att leva och jag tycker faktiskt att man bör få göra vad man vill.

Det händer att folk frågar när jag ska skaffa ett riktigt jobb. Men jag älskar mitt jobb jättemycket.

Kalle Jungell om att arbeta i butik.
Jag kämpar mycket med min sömn och jag har återkommande ångest, tar både sömntabletter och ångestdämpande

Kalle Jungell

Ålder: 28 år

Bor: Hus i Docksta, en by fyra mil söder om Örnsköldsvik.

Jobb: Ica Supermarket i Bjästa.

Familj: Gift med Angelica. Döttrarna Sally, 6, Zelda, 4, och Märta, 2. Katten Pontus.

Intressen: Trailrunning, tv-spel, familjen.

Aktuell: Ständigt aktuell som videokrönikör på handelsnytt.se

Prisad: Videokrönikorna fick Fackförbundspressens pris för bästa digitala satsning 2020.

Att göra vad man vill kan vara lite allt möjligt, i alla fall om man är Kalle Jungell. Att han hamnade i Docksta var en slump. Han var 22, nyexad som tv-spelsutvecklare och hade en lysande framtid i yrket. Ett jobb väntade i Qingdao i sydöstra Kina och resväskorna var nästan packade. Men så mötte han Angelica från Docksta, blev kär och hade snart både barn och hus i hennes hemort. Åtta år senare har barnen blivit tre och Angelica är numera Kalles fru.

Livet som 28-årig trebarnspappa kräver planering in i minsta detalj. När han lämnar jobbet har han räknat ut att han har 17 minuter för att få allt att funka innan han ska hämta barnen. Tre minuter att byta om, tio för att handla och fyra minuter i bilen.

– Egentligen är jag lat och väldigt duktig på att skjuta upp saker. Så det är därför jag måste planera så noga. Det bästa jag vet är att få göra en GT och sätta mig och spela tv-spel. Eller ta en kall öl på gräsmattan eller gå upp på Getsvedjeberget med barnen. Det är de stunderna man minns.

Tidernas bästa tv-spel
enligt Kalle Jungell

Max Payne 2. Ett finskt Play Station 2-spel från 2002. Fantastiskt mörkt och vackert spel om en detektiv i New York som är med om en personlig tragedi som förändrar allt.”

Dockstas bästa gin & tonic

”Jag är nörd på gin och tonic. Men inte snobb – bjuder någon på Gordon’s och Schweppes så dricker jag”, säger Kalle Jungell. ”Men så här gör jag själv:

1) Stockholms Bränneri Dry Gin.
2) Ekobryggeriets tonic.
3) Granskott. Jag plockar, fryser in och gör sirapsreduktion.
3) Gurka, rosmarin eller rosépeppar, ibland lite lime.”