– Det var en rolig överraskning, vi hade ingen aning om detta innan. Vi kommer att få det utbetalt i januari, säger Johanna Gidlöf som är skyddsombud på Ikea i Sundsvall.

Ikea har redan ett bonusprogram kopplat till butiksförsäljning kallat Ikea One, samt en extra pensionsavsättning via lojalitetsprogrammet Tack!.

Men detta rörs sig alltså om pengar utöver det. Totalt har Ingka Group satt undan 1,1 miljarder i coronabonus till medarbetare världen över.

Röd matta, glitter och fika

Enligt Johanna Gidlöf var det något utav en feststämning under fredagen när de fick reda på nyheten. Varuhuset i Sundsvall hade inretts med glitter och röd matta för de anställda och alla i personalgruppen bjöds på fika under dagen.

– Det är trevligt att de gör någonting för att visa uppskattning gentemot sina anställda. Det har varit en påfrestande tid med smittrisken och stora brister i sortimentet som påverkat vårt arbetssätt. Det är också bra att alla får lika baserat på kontraktsstorlek, oavsett vilken position och lön man har.

Det är också bra att alla får lika baserat på kontraktsstorlek, oavsett vilken position och lön man har.

Johanna Gidlöf, skyddsombud på Ikea i Sundsvall.

Eftersom hon själv arbetar 80 procent rör det sig om ungefär 7000 kronor. De kommer att användas under en stundande föräldraledighet.

– Jag går snart på föräldraledigt, så nånting barnrelaterat går de till.

Andra butiker som gett coronabonus

De anställda på Ica Kvantum Fjällbacken i Gävle fick upp till 12 000 kronor i coronabonus under 2020. Utöver det gav Ica Gruppen 125 miljoner kronor till sina anställda på koncernnivå. Det ska ha som mest ha gett 10 000 per anställd.

Coop Finspång i Östergötland fick 115 anställda dela på en kvarts miljon i coronabonus. De fick pengarna i form av retroaktiv lön.

Internationellt fanns många exempel på coronabonusar till handelsanställda. Bland annat gav franska livsmedelskedjan Carrefour motsvarande 11 000 kronor per anställd till sina medarbetare under pandemin.