Julia Salomonsson var tydlig från början. Hon var inte intresserad. Men i ett års tid kom kunden med gåvor och stod och stirrade på henne i timmar.

Chefen och kollegor sa ifrån. Bad honom sluta. Men ingenting hjälpte. 

– Jag kände att jag inte orkade mer. Det går inte att jobba när någon står och stirrar på en i tre timmar. När han förföljde mig hem ringde jag polisen. 

Körde efter henne i bil

När hon gick hem från jobbet en dag i mars körde en bil sakta efter henne och tutade. Julia Salomonsson gick förbi sin egen port för att de två männen i bilen inte skulle förstå var hon bodde. Polismannen som larmades ut fick höra av föraren att hans kompis var besatt av Julia och inte fattade att hans känslor inte var besvarade.

Efter gripandet gick det fort. På bara några veckor hade mannen fått kontaktförbud mot henne och tillträdesförbud i butiken där hon jobbar. Tillträdesförbudet motiverades med att det finns en allvarlig risk för att han trakasserar Julia, och att han är misstänkt för att ha ofredat henne genom att söka upp henne på arbetet och i hemmet. 

Han portades i tre månader. Förbudet förlängdes sedan i väntan på rättegång.

Plötsligt var mannen tillbaka på Julias jobb

Men ett halvår senare var han tillbaka igen. Utanför fönstret till förbutiken där hon jobbade.

– Känslan jag hade innan, klumpen i magen, kom automatiskt tillbaka. Det är riktigt obehagligt. 

En vecka senare var det rättegång. Mannen stod åtalad för ofredande mot Julia. Han erkände att han förföljt henne och uppehållit sig i butiken, men bestred att han begått något brott eftersom han inte haft uppsåt att kränka Julia. 

”Sa att han älskade mig över allt annat”

– Han sa att han älskade mig över allt annat flera gånger, att det tänds ett ljus inom honom när han ser mig. Han sa att han inte hört vad jag sagt och att mina kollegor som sagt åt honom bara gjort det av svartsjuka. Att de stod i vägen för vår kärlek. Det var nog först då jag förstod vad han verkligen tycker och tänker. Att jag är det enda han tänker på trots att det gått ett halvår är obehagligt. 

Tingsrätten dömde mannen för ofredande och menade att brottet var så allvarligt att det ligger på fängelseskalan. Men eftersom han inte var dömd tidigare fick han villkorlig dom, dagsböter och ska betala ett skadestånd till Julia. 

Han får också ett utökat kontaktförbud, vilket innebär att han inte får vara i närheten av hennes jobb eller bostad överhuvudtaget. 

– Jag hade inte förväntat mig att åklagaren skulle yrka på fängelse, det känns bra att de tar det här på allvar. 

BUTIKER SOM FICK PORTA KUND 

Byggvaruhus. 44-åringen är dömd för flera tillgreppsbrott (kan vara stöld eller rån), även i det aktuella byggvaruhuset. Åklagaren anser att det finns risk att han kommer att begå nya brott och ger honom därför tillträdesförbud. 

Icabutik. 78-åringen är misstänkt för flera fall av ringa stöld i en Ica-butik. Åklagaren anser att det finns en risk att kvinnan kommer att begå fler brott och ger henne därför tillträdesförbud till butiken. 

BUTIKER SOM INTE FICK PORTA KUND 

Butik. 20-åringen är inte dömd för att ha begått brott i butiken. Mannen uppger dessutom att han inte bor på den aktuella orten längre. Därför anser åklagaren inte att det finns någon anledning att ge honom tillträdesförbud. 

Elektronikbutik. 23-åringen är inte dömd för brott tidigare. Han är dock misstänkt för rån mot den aktuella elektronikbutiken. Dessutom står han åtalad för ett annat brott som inte har med butiken att göra. Åklagaren anser inte att omständigheterna räcker för ett tillträdesförbud. 

 DEN SOM BRYTER MOT FÖRBUDET KAN FÅ FÄNGELSE 

Lagen om tillträdesförbud i butiker gäller personer över 15 år. 

En person över 15 år kan få tillträdesförbud om det finns risk för att han eller hon kommer att begå brott eller trakassera någon i butiken. 

Tillträdesförbudet gäller för en viss tid, högst ett år. Det kan förlängas med ett år i taget. 

Frågan prövas av åklagare efter skriftlig ansökan av butiken eller från polisen. Ärendet ska handläggas skyndsamt. 

Den som drabbas av förbud kan begära att det prövas i tingsrätten. 

Den som bryter mot tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. 

Lagen trädde i kraft 1 mars 2021.

Branschen kritisk: ”Alldeles för få får tillträdesförbud” 

Den nya lagen fungerar bra när en person väl får ett tillträdesförbud. Men det är alldeles för få som får det, tycker både facket och arbetsgivarna. 

– Där personer fått tillträdesförbud har det fungerat väl. Det har sparat mycket lidande, framför allt för medarbetarna som inte behövt möta de här personerna, säger Per Geijer, säkerhetschef på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. 

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Han tror att den nya lagen kan ha en viss normerande effekt, att folk inser att man inte kan bete sig hur illa som helst i en butik. 

Bara 30 procent får förbud

Per Geijer är kritisk till att det är så få som får tillträdesförbud. 

– Det är runt 30 procent. Jag tycker att det är alldeles för lågt. Jag upplever att det är en viss skillnad på åklagarnas syn och lagstiftarnas intentioner. 

Han vänder sig bland annat emot att det ofta krävs fällande domar för att ge en person tillträdesförbud. 

Många polisanmälningar läggs ner. Eller så är personen åtalad för betydligt värre saker än en butiksstöld, och då bryr sig inte åklagarna om att ta upp det. Det tar också lång tid från att brottet begåtts tills att det finns en fällande dom. 

– Tillträdesförbudet handlar ju om att en person inte kan bete sig här och nu, då kan man inte vänta på en dom. 

”Många handlare vet inte hur man anmäler”

Krister Colde, Handels arbetsmiljöombudsman, håller med Per Geijer om att förbudet funkar bra när det används men att det är för få personer som får tillträdesförbud. Även han menar att åklagarna är för hårda, men att det inte är hela problemet. 

– Lagen kan utnyttjas mycket mer. Det är många handlare som inte vet hur man anmäler, eller tycker att det är för krångligt. Det finns till exempel åtminstone en stor kedja som inte har koll på det här alls, där vi haft fall där tillträdesförbudet kunde ha använts men inte gjort det. 

En man i poserar för ett porträtt.
Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Krister Colde tror att arbetsgivarorganisationerna har ett stort arbete framför sig med att informera företagen om den nya lagen. Men även Handels måste bli bättre på att informera sina skyddsombud så att de kan sätta press på arbetsgivarna att anmäla.

Ska inte krävas fällande dom

Kammaråklagare Isabelle Bjursten jobbar på Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum. Hon säger att det inte krävs en fällande dom för att någon ska få ett tillträdesförbud, men att det är en viktig del.

– Vi är satta att tillämpa lagen enligt de regler och för-arbeten som finns. Där står det att fällande domar ska vara en parameter vi ska ta hänsyn till.

Isabelle Bjursten, kammaråklagare.

Eftersom lagen är så ny har det ännu inte kommit någon praxis, alltså riktlinjer för hur åklagarna ska döma.

– Sen 1 mars då lagen inför-des vet jag bara ett fall som överklagats till tings-rätten. Där ändrade domstolen beslutet så att personen fick ett tillträdesförbud. Det är för tidigt att göra en analys så att vi kan komma med tydligare riktlinjer, det krävs många fler fall.