Lönen för frisörlärlingar bör höjas eftersom det är brist på frisörer. Det behövs en motivation till att folk ska våga och ha råd att utbilda sig. Med högre lärlingslön skulle fler utbildade frisörer fortsätta sin utbildning. Det är många som inte fullföljer utbildningen till ett gesällprov på grund av lönen. 

Orimligt lågt

En privat utbildning kostar upp mot 150 000 kronor. Ingångslönen som är cirka 15 000 kronor enligt Handels avtal, är en orimlig lön att leva på 2022.

Jag talar av egen erfarenhet då jag har räkningar som alla andra men tvingades bo hos mina föräldrar under min utbildning för jag inte hade råd att flytta under tiden på grund av den låga lönen.

Höj 35 procent

Jag har räknat på det och enligt mig är det rimligt med en ökning på minst 35 procent för att motivera och behålla elever. Enligt kollektivavtalet på Handels så har det varit en höjning med bara ynka 100 kronor de senaste tre åren. Det är ingenting, de pengarna märks inte i lönespecifikationen.

Att jobba som frisör är slitsamt för axlar, händer, rygg och för lungorna då man jobbar med kemikalier och olika arbetsställningar!  Frisörer under utbildning ska ha en värdig lön!