Mohamad Mahmoud kom från Irak till Sverige 2015 med sin mamma, pappa och lillasyster. De är kurder och sökte politisk asyl, bland annat på grund av att en general i armén tagit familjens hus och sedan hotat pappan med pistol. Familjen har sedan dess fått avslag tre gånger på sin asylansökan.

– Migrationsverket tyckte inte att vi hade tillräckliga skäl för asyl. Under tiden vi har bott här har generalen frågat efter farsan. Det finns inga garantier för att vi inte blir skadade om vi åker tillbaka. Men det är ingen som bryr sig.

Fast jobb på Coop

I stället sökte de arbetstillstånd. Mohamad Mahmoud har jobbat på Coop i Molkom i två år och har nu fast jobb. Han hade inga problem att få ett arbetstillstånd.

Men när de skickade in pappans papper sa Migrationsverket att något inte stämde. Lönen var 933 kronor under kollektivavtalet. Pizzerian han jobbar på har kollektivavtal och så fort chefen fick veta om sitt misstag höjde han lönen och betalade ut pengar för tidigare månader retroaktivt.

– Han bad om ursäkt. Han vill ha farsan kvar och vill hjälpa oss så att vi kan stanna.

Mohamad Mahmoud har jobbat på Coop i Molkom i två år och har nu fast jobb.

Mamma, pappa och lillasyster ska utvisas

Men Migrationsverket är stenhårda. På grund av de 933 kronorna får pappan inget arbetstillstånd. Det innebär att han, mamman, som har en tillfällig anställning inom vården, och den 14-åriga systern ska utvisas.

– Hur kan de splittra en familj när det finns barn med? Min syrra mår inte alls bra. Hon är ung, hon har mål, hon vill bli tandläkare. Nu har hon börjat på Engelska skolan och har bra betyg, men hur ska hon kunna hantera en sådan här situation?

Startat namninsamling

Familjen har överklagat till länsrätten, men fått nej även där.

– Man känner sig så maktlös mot Migrationsverket. De har så mycket makt över ens liv.

Nästa instans att överklaga är till Kammarrätten. En namninsamling har startats för att få familjen att stanna där över 5 000 personer skrivit under.

– Det är jättebra. På jobbet har de hjälp till med namninsamlingen. De vill hjälpa.

Ny lag på gång

Thorbjörn Andersson jobbar på Handels i Karlstad och har stöttad Mohamad Mahmoud. Han säger att det är väldigt vanligt att facket får in ärenden som handlar om att en arbetsgivare råkat göra fel. Han tycker inte att det ska kunna leda till att personer blir utvisade.

– Det är fel i systemet. Reglerna ska skydda mot lönedumpning, men nu sparkar man bara på några som redan ligger.

Det finns en lagrådsremiss, ett förslag till förändring av lagen, som föreslår att mindre brister eller omständigheter som framstår som orimliga ska kunna leda till att man inte får arbetstillstånd. Regeringen föreslår att lagen ska börja gälla i juni 2022. Då är det antagligen redan för sent för familjen.

Migrationsverket medveten om problemen

Migrationsverket ger sin syn på familjens ärende i tidningen NWT.

– Migrationsverket är väl medvetet om att arbetsgivares agerande av olika anledningar medför att personer inte beviljas uppehållstillstånd, säger Pierre Karatzian vid myndighetens presstjänst. Ibland kan det handla om vad som kan uppfattas som mindre fel, men som får konsekvensen att personen måste lämna Sverige, något som i sin tur kan uppfattas som oproportionerligt. De aktuella fallet ni refererar till har prövats av Förvaltningsrätten i Stockholm, som gör samma bedömning som Migrationsverket. Den möjlighet personen nu har är att ansöka om prövningstillstånd i Kammarrätten, säger han till NWT.