Handelsnytt har tidigare skrivit om Handels stämning av Family Nails AB som driver en nagelsalong för franchisekedjan Five five nails.

Fick betala tillbaka till chef

Bakgrunden till stämningen är ett avslöjade i SVT:s Uppdrag granskning vintern 2019 om att vietnamesiska kvinnor som jobbade på svenska nagelsalonger var tvungna att betala tillbaka tusentals kronor i månaden av sin lön till sin arbetsgivare. Dessutom ska de ha jobbat sex dagar i veckan, utan varken övertidsersättning eller semester.

Under våren 2019 krävde fackets juristbyrå LO-TCO Rättsskydd företaget på sammanlagt nära 4 miljoner kronor, något som efter en förlikning landade i att två av de tidigare anställda fick dela på 320 000 kronor.

Den ena kvinnan fick 185 000 kronor i lön, semesterersättning och ekonomiskt skadestånd medan den andra kvinnan fick 135 000 kronor.

Åklagare driver vidare

Men ärendet tog inte slut där. I mars i år lämnade kammaråklagare Eva Wintzell vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet in en stämningsansökan gällande människohandel till tingsrätten.

Åklagaren anser att kvinnorna haft begränsad kunskap om det svenska samhället, vilket utnyttjats av arbetsgivaren genom att kräva dem på 25 000 dollar inför resan till Sverige 2016. Pengarna ska han ha påstått har gått till arbetstillstånd, skatter och advokatkostnader.

Åklagaren yrkar i första hand på att vd:n för Family Nails AB döms för människohandel. I andra hand yrkar man på grovt bedrägeri, i tredje hand för grovt ocker.

Vd:n: ”Falska anklagelser”

Vd:n har tidigare motsatt sig kvinnornas berättelse. När Handelsnytt sökte honom i samband med stämningen i Arbetsdomstolen menade han att det rörde sig om falska anklagelser.

– Jag tycker att vi har haft många diskussioner med Handels och vi har visat upp underlag för allt de ifrågasätter. Därför önskar vi att Handels i stället ifrågasätter deras egna medlemmar, skrev han i ett mejl till Handelsnytt i april 2019.

Rättegången pågår just nu i Nacka tingsrätt och väntas vara klar den 7 april. Handelsnytt har sökt kvinnorna genom advokaten Kristina Ahlström. De vill inte kommentera fallet.

En av dem har flyttat hem till Vietnam och är med via länk.

Jag arbetar med Fackligt center för papperslösa och ser att det här tyvärr inte unikt är för handeln. Det är ofta mycket pengar inblandande. Vi hoppas såklart på en fällande dom.

Josefin Salminen, ombudsman på Handels Stockholm.

Handels: ”Stor fråga för förbundet”

Ulrika Törn och Josefin Salminen är ombudsmän på Handels i Stockholm. De stöttade kvinnorna inför stämningen i Arbetsdomstolen och har fortsatt att följa fallet även i tingsrätten.

– Det här har varit en stor fråga, både för avdelningen och förbundet. Kvinnorna har precis som många som kommer hit på migrationsanställningar befunnit sig i en väldigt utsatt situation. Vi är glada att det här plockades upp även straffrättsligt, säger Ulrika Törn.

– Jag arbetar med Fackligt center för papperslösa och ser att det här tyvärr inte är unikt för handeln, fyller Josefin Salminen i. Det är ofta mycket pengar inblandande. Vi hoppas såklart på en fällande dom.

Fotnot: Family Nails AB ska ej förväxlas med salongen med samma namn i Örebro.