Har du varit med om hyvling på din arbetsplats?

Porträtt på Karin Fagerström, 65 år, på lagret på Knapps skor i Hudiksvall.
Karin Fagerström, 65 år Knapps skor

– Jag har läst om hyvling i Handelsnytt. Det känns som att det blivit vanligare. Det är tråkigt. Jag har ingen egen erfarenhet av det, och har jobbat här i 45 år. Däremot har jag gått ner i tid frivilligt, från heltid till drygt 70 procent. I år går jag i pension.

Porträtt på Julia Ström, 24 år, framför resväskor på Rizzo i Hudiksvall.
Julia Ström, 24 år Rizzo

– Vi har inte haft hyvling. Däremot går vi på minimibemanning och jobbar ensamma. Jag är anställd på halvtid. Jag vill jobba mer, så snart börjar jag på Rusta, på ungefär 75 procent.

Portätt på Marina Åström, 47 år, framför kläder på Intersport i Hudiksvall.
Marina Åström, 47 år Intersport

– Jag jobbar heltid men jag känner folk som har hyvlats. Det är jobbigt när man redan jobbar deltid och måste gå ner mer. Det blir svårt att få ihop ekonomin, flera jobb och livet med handelns tider. Vi behöver kontrakt med fler timmar, inte färre.

Gruppbild på Farija Camo, 55 år, Jennelie Bergvall, 28 år, och Lars Sundström, 50 år, vid kassan på Clas Ohlson i Hudiksvall.
Fahrija Camo, 55 år, (På bild tillsammans med Jennelie Bergvall och Lars Sundström) Clas Ohlson

– Nej, det fungerar bra här. Jag ska faktiskt få fler timmar. Jag har jobbat här i femton år, nästan alltid på heltid men inte haft kontrakt på allt. Jag sa att om jag inte får mer på pappret så söker jag andra jobb. Nu ska jag få 95 procent.