– Voice borde ha förbjudits för länge sedan. Man blir som en robot, vi får inte använda våra hjärnor i jobbet. De ständiga pipen och felaktiga felmeddelanden gör att vi mår skit, säger Savvas Iordanidis, lagerarbetare, skyddsombud och ordförande för Handelsklubben på Ewerman i Helsingborg. 

I flera år har Savvas Iordanidis och hans arbetskamrater försökt få arbetsgivaren Ewerman att begränsa arbetet med plocksystemet Voice.

Enligt facket har det varit stora problem ända sedan det infördes på grönsakslagret 2018. Företaget, med runt 80 heltidstjänster på lagret, levererar frukt och grönt till exempelvis butiker och restauranggrossister. 

Instruktioner direkt i örat

Voice fungerar så att lagerpersonalen får instruktioner om vad som ska hämtas, var det finns och i vilken mängd, direkt in i örat via ett headset. Effektivt, menar arbetsgivaren. En plåga och ett arbetsmiljöproblem, menar Handelsklubben och skyddsombudet. 

Savvas Iordanidis, Handels klubbordförande på Ewerman i Helsingborg.
Savvas Iordanidis, Handels klubbordförande på Ewerman i Helsingborg.

– Vi jobbar med pallar. Tidigare när vi hade våra plockordrar i datorn så kunde vi själva planera den slinga vi skulle köra och lasta på ett bra sätt. Med Voice har du ingen helhetsbild. Vi får instruktioner rad för rad, men ingen överblick. Ofta måste man stanna och packa om sin pall, det ger både frustration och risk för olyckor, säger Savvas Iordanidis.  

Ett av problemen som de anställda på Ewerman upplever är att systemet ger ifrån sig upprepade pipsignaler och röstmeddelanden om att något är fel. Rakt in i öronen på den som jobbar med headset på hela arbetspasset.

Dåligt nätverk kan ligga bakom problem

Enligt arbetsgivaren beror felen på dåligt nätverk, och att det kommer bli bättre när man flyttar till nya lokaler senare i vår.

Ett annat problem är att det inte fungerar att ha glasögon samtidigt som man har headsetet på sig. Systemet gör också att det blir svårare att kommunicera med varandra – vilket i sin tur medför större risk för olyckor.

I december vände sig Savvas Iordanidis till Arbetsmiljöverket för att få hjälp. Då hade han försökt få arbetsgivaren att åtgärda bristerna utan resultat. 

Efter en inspektion på lagret kräver nu Arbetsmiljöverket att Ewerman ska ta tag i problemen. Annars kan myndigheten komma att förbjuda företaget att använda Voice. 

”Påtaglig risk för ohälsa”

– Det är en stor arbetsmiljöbelastning med systemet som hela tiden stressar på och kommer med ständiga felmeddelanden. Det här är en truckintensiv verksamhet, så det innebär också en ökad risk för olycksfall, säger Ernst Christensen som är arbetsmiljöinspektör, och fortsätter: 

– Om man jobbar under kommandon som fungerar dåligt över en längre tid så finns det en påtaglig risk för ohälsa, säger Ernst Christensen som är arbetsmiljöinspektör. 

Arbetsmiljöverket har nu meddelat Ewerman att de behöver åtgärdar störningarna i systemet. Företaget måste också se till att anpassa headseten så att de kan användas även av de som bär glasögon. 

Anders Petersson är logistikchef på Ewerman. Han delar Arbetsmiljöverkets uppfattning att störningarna i systemet orsakar arbetsmiljöproblem för de som jobbar med Voice. 

Företaget gör nytt försök med nätverket

­– Vi har haft stora problem att få ordning på nätverket här. Vi har provat olika lösningar, men inget har hjälpt hittills. Prestandan har gått upp och ner hela tiden. Nu gör vi ett nytt försök, den här gången genom att lägga systemet på ett helt eget nätverk, säger Anders Petersson. 

Han menar att problemen kommer att vara borta när Ewerman flyttar till nya lokaler med bättre nätverk i maj. Systemet som sådant tycker han är bra, både ur arbetsmiljö- och effektivitetssynpunkt.

Att det skulle vara problematiskt att använda systemet tillsammans med glasögon stämmer inte, enligt Anders Petersson. 

– Nej, det går att anpassa headsetet så att det inte skaver mot skalmarna. Om man har problem så kan man få ett eget headset, som man kan ställa in själv. 

Senast den 10 mars måste Ewerman svara på kraven. Därefter beslutar Arbetsmiljöverket om det blir ett förbud eller inte.