Paketsnören som trasslar in sig. Och kön bara växer. Julhandeln bjuder på en rejäl tålamodsprövning för många anställda.

– Försök att fokusera på kunden du hjälper. Vi blir inte snabbare av att kolla den långa kön. Tvärtom tenderar vi att bli stressade, ofokuserade och ineffektiva. Försök att öppna upp mentalt för de vänliga kunderna och deras positiva energi, och sätt mentala gränser för de sura. Påminn dig själv om att kunder som är otrevliga ofta är stressade, ledsna eller arga på faktorer som inte alls har med dig att göra, säger Mona Drar, psykolog och organisationskonsult.

Många jobbar extra i julhandeln och det kan vara jobbigt för den som är ny att be om hjälp när alla erfarna har fullt upp.

Men det är också en stress för den ordinarie personalen att känna att de inte hinner vara ett bra stöd.

Mona Drar. Foto: Hanna Ågren.

Känner otillräcklighet

­– Den gemensamma nämnaren här, för både den oerfarna och erfarna är antagligen upplevelsen av otillräcklighet. Det är en inbyggd stressor i serviceyrken. Inbyggda stressorer går inte att förändra, i stället behöver vi hitta sätt att förhålla oss till dem och acceptera hur det ser ut. Försök att inte gå i kamp – det ger bara mer stress och obehag.

Mona Drar tipsar om självmedkänsla. Att försöka vara sin egen vän i svåra situationer. Att trösta och stötta i stället för att vara kritisk.

Stress är inte farligt

Övertid och mertid är inte ovanligt när hela Sverige ska handla sina julklappar.

Det är viktigt att ha bra rutiner kring sömn, kost och motion för att orka i längden.

– Vi klarar generellt av stresstoppar. Stress i sig är inte farligt, det är bristen på återhämtning som kan göra oss sjuka. Idag stressar många över stressen. Då blir vi ännu mer stressade. Hur vi ser på stress påverkar faktiskt också hur den påverkar oss rent fysiologiskt visar forskning, säger Mona Drar.

Mobilen ger inte återhämtning

Hon tycker inte att återhämtning behöver vara något storslaget. Ta en promenad, en varm dusch eller ät en god middag.

– Begränsa intrycken. Kolla inte sociala medier så fort du får paus eller slutar för dagen. I dag använder vi ofta mobilen som ett sätt att varva ner, men i stället för att koppla av fyller vi på med intryck. 

Men julen innebär inte bara mycket på jobbet. Julklappar ska köpas, glöggmingel anordnas och pepparkakor bakas.

Släpp den perfekta julen

– Försök att dra ner på den egna ambitionsnivån. Om det är min mest stressiga tid på arbetet kanske jag behöver sänka ribban och ta alla genvägar och hjälp jag kan få, säger Mona Drar.

Hon föreslår att man kan fokusera på värderingarna som ligger till grund för julen.

Tycker man exempelvis att gemenskap är viktigt så kan man påminna sig om att den inte blir starkare för att julskinkan är hemmagjord och sillen inlagd enligt farmors recept.

– Som vuxna vill vi skapa fina minnen för barnen. Men i vår kravfyllda värld tror jag det bästa vi kan ge våra barn är att visa hur man tar hand om sig själv och inte kör över sina behov för att skapa den perfekta julen.