Livsmedelsbutiken Orienta i området Tjärna ängar i Borlänge har gått i konkurs efter en turbulent tid.

För ett år sedan exploderade en sprängladdning utanför entrén och butiken tvingades stänga tillfälligt.

I maj skrev Orienta på kollektivavtal efter att facket varslat om strejk.

I oktober la Handels regionala skyddsombud ett skyddsstopp efter att det förekommit dödshot med kopplingar till det pågående gängkriget.

Orienta fick då hålla stängt i en vecka innan Arbetsmiljöverket hävde stoppet.  

Skulle stå utan lokal

Om några dagar skulle butiken stå utan lokaler, eftersom hyresvärden sagt upp kontraktet för att byggnaden ska renoveras.

Ägarna har letat efter andra lokaler utan resultat.

– Konkursen var ju inte oväntad. Men det är tråkigt för oss som har jobbat länge och nu inte har våra jobb kvar, säger Lennie Larsson som är skyddsombud och anställd sedan 2015. 

Men det var inte bara lokalfrågan som fick Orienta att kasta in handduken. Ekonomin har varit dålig och flera stora leverantörer har inte velat leverera varor till butiken.

Vissa får vänta på lönen

– Vi har ju vetat vartåt det barkade, även om det inte var helt spikat att det skulle bli konkurs. Men nu på förmiddagen var vi på arbetsplatsen och hade ett möte med konkursförvaltaren som berättade vad som gäller nu. Vissa har redan fått den här månadens lön, men andra får vänta, säger Lennie Larsson. 

Kollegan Emelie Jansson har varit anställd sedan år 2000 och för henne innebär konkursen en stor förändring. 

– Det är tråkigt att det blev som det blev. Nu blir det Arbetsförmedlingen för min del, jag måste söka nytt jobb. Det ställer så klart till det, vi har fem barn och bor i villa så ett jobb måste jag ju ha. Men jag vet inte hur jag ska få ihop livspusslet, säger hon.  

Oro bland de anställda

När Orienta nu har gått i konkurs är det en konkursförvaltare som träder in i stället för arbetsgivaren.

De anställda kommer att sägas upp och får pengar via den statliga lönegarantin i stället för lön under uppsägningstiden. 

– Det finns en del oro bland de anställda nu. Många frågar om lönen, hur det ska bli med den de skulle ha fått på fredag. De pengarna kommer, men det kan dröja ett tag. Konkursförvaltaren behöver få ordning på alla papper, som anställningsbevis och liknande, och sedan är det länsstyrelsen som sköter utbetalningarna, säger Daniel Andersson som är försteombudsman och regionalt skyddsombud på Handels avdelning i Borlänge. 

20 butiksanställda utan jobb

Det finns upp emot 20 butiksanställda på Orienta som nu står utan jobb.

Facket kommer inom kort att ordna ett informationsmöte för att förklara läget lite mer.

Dessutom ska alla att få ett brev från konkursförvaltaren. 

– Det var mycket information på det här videomötet med konkursförvaltaren och det är inte alla som jobbar här som är så bra på svenska. Vi har försökt hjälpa till och förklara läget. Det är vissa som är här på arbetstillstånd till exempel, de undrar förstås hur det ska bli för dem, säger Lennie Larsson. 

Handelsnytt söker Orientas ägare.