– Vi som har jobbat här jättelänge har ju sett ett minskat kundunderlag. Men det kom som en chock att det gick så fort, säger Catarina Persson som är fackklubbens ordförande på Coop Forum i Lillån, efter att ha fått beskedet om att stormarknaden ska läggas ned.

Butiken har funnits sedan 1967. Då hette den Wessels, var Örebros första stormarknad och Mellansveriges största handelsplats. Senare blev det B&W och Coop Forum. Det betyder att det är en hel del som har jobbat många år i butiken. En av butikens 42 fast anställda är Catarina Persson, med sina 27 år på jobbet.
– Det känns jättetufft. Jag har haft hela mitt vuxna yrkesliv här.

Coop Forum i Marieberg som ligger ett par mil bort i södra delen av Örebro har också funnits länge. Även där har flera jobbat i många år på butiken och en gemensam turordningslista kommer nu att göra att vissa från Lillån får börja jobba i Marieberg, vilket leder till att folk får sluta även i Marieberg. Och ett 20-tal visstidsanställda på Coop Forum i Lillån får ingen chans på fortsatt jobb.

Coop Forum i Lillån är den senaste i raden av Coop-butiker som har gått dåligt i flera år, där ägarna kastar in handduken. Flera nedläggningar den senaste tiden har varit i Örebro län.
– Det har blivit så. Men vi har inga geografiska kriterier, utan vi tittar på lönsamheten i våra butiker, säger Coops informationschef Kristofer Myrevik och tillägger:
– Örebro som stad tycker vi är väldigt attraktiv. Coop har potential där och därför etablerar vi två nya Coop Extra-butiker.

Det går inte att tillämpa gemensam turordning mellan Coop Forum och de nya Coop Extra, eftersom de senare inte öppnar förrän tidigast i höst vilket betyder att de tjänsterna inte finns i dagsläget.  Därför kan anställda inte automatiskt få jobb i de nya butikerna.  Men facket vill att de ska ges en ärlig chans.
– Jag kommer att begära att de åtminstone ska få söka dit och få reda på när tjänsterna blir utannonserade, säger Handels ombudsman Agneta Åsgård.

Men medan den ena butiken öppnar i höst, öppnar den andra först 2014. Många kommer att stå utan jobb och många kollegor tvingas gå skilda vägar.
– Det här har varit en jättebra arbetsplats och vi har trivts jättebra, säger Catarina Persson.

Coop i Örebro

I dagsläget finns det två Coop Forum i Örebro. Ett söder om staden i Marieberg och ett norrut i Lillån som nu ska läggas ned.

Två nya Coop Extra-butiker ska öppnas i Örebro. Vid Holmen/Baronbackarna öppnas en i höst och vid Ladugårdsängen 2014.

I Örebro län har det den senaste tiden kommit besked om nedläggning av Coops butiker i Storå respektive Lindesberg. 

Källa: Coop