Luften i städer som Peking har under hösten ofta varit en gråbrun soppa. Det är ett resultat av att politikerna där sätter ekonomisk tillväxt före allt annat.
Det styrande kommunistpartiet lovade i september 2013 att de ska satsa 1 700 miljarder yuan (ungefär lika mycket i kronor) på att städa upp städerna och få ner mängden småpartiklar i luften med 25 procent på en femårsperiod. 1 700 miljarder!
300 000 kronor är en annan hög siffra. Motsvarande så mycket pengar har familjen till en vän till mig i Peking betalat för cancermediciner åt hennes sjuke far.
Cancer har blivit den vanligaste dödsorsaken i Kinas städer och ökar snabbt.

Världshälsoorganisationen WHO släppte i oktober ny forskning som visar att luftföroreningar är den viktigaste miljöorsaken globalt till cancer, mer så än passiv rökning. Behandlingen av cancer är dyr. Landets utgifter på sjukvård femdubblades till 2 400 miljarder yuan år 2011. Ingen vet hur länge cancernivåerna eller vårdnotan kommer att fortsätta stiga.
300 000 är mycket pengar. Men ändå för lite. Min kompis berättar att behandlingen inte hjälpte. Cancern håller på att vinna, och det är en plåga.
1 700 miljarder är en ofattbar stor siffra.
Men de kommer ändå inte göra luften ren.

Efter tre årtionden av blind jakt på BNP, bruttonationalprodukt, är miljön så sönderkörd och kolkraftverken så många att det kommer helt enkelt inte att gå. De som kan köper därför luftrenare och ansiktsmasker med 3M-filter för tusentals kronor.
Grundproblemet är Kinas beroende av billig kol. Kol är det billigaste bränslet. Men också det smutsigaste och värsta för klimatförändringar, som även drabbar Sverige och alla jordens sju miljarder invånare. Aldrig har något så billigt varit så dyrt för så många.

Ola Wong
Frilansjournalist bosatt i Peking, Kina