– Ikea anser att vi inte har tilläckligt med medlemmar för att bilda en fackklubb på arbetsplatsen. De hävdar också att vi tvingar anställda att bli medlemmar, säger Deniz Akdogan, med ansvar för Ikea på Koop-Is, Handels motsvarighet i Turkiet.

För att bli erkänt som fack i Turkiet måste 40 procent av alla anställa på företaget vara fackligt anslutna och arbetsmarknadsdepartementet i Turkiet ska godkänna. Men företaget kan protestera mot bildadet av fackklubb, vilket Ikea nu gjort. Då går fallet till domstol och erkännande av fackklubben drar ut på tiden.
– Under tiden kan arbetare råka ut för påtryckningar och gå ur facket, säger Deniz Akdogan.

Ikea har tidigare försökt få sina anställda att lämna facket. Koop-Is har berättat hur Ikea övertalat anställda att gå ur. Några har till och med betalats för att gå ur facket, fackligt aktiva har sagts upp och facket har inte fått dela ut flygblad med information.

Klimatet är på ett vis annorlunda i dag. Efter hård facklig internationell kritik har Inter Ikea System, franchisegivare för de Turkiska varuhusen, tagit tag i de anti-fackliga attityderna. Enligt Deniz Akdogan har det gjort skillnad. Till exempel har de kunnat organisera 40 procent av Ikeas anställda.

Men nu säger alltså Ikea att Koop-Is siffror inte stämmer. De hävdar att de har fler anställda än vad Koopi-Is räknat med och att Koop-Is har färre medlemmar än vad de säger.

Imorgon den 4 februari ska Koop-Is träffa Turkiska Ikea.
– Vi hoppas kunna få Ikea att dra tillbaka sin protest, säger Deniz Akdogan.