Svensk Handel gjorde sällskap med en rad branschorganisationer inom industrin på en pressträff på tisdagen. Alla framhöll att industrins tuffa konkurrensläge måste leda till mycket måttliga löneökningar i nästa års avtalsrörelse. Industrifackens lönekrav på 2,8 procent är för högt, och framför allt vill arbetsgivarna se frysta ingångslöner. Det skulle ge utrymme för fler enkla ingångsjobb för ungdomar och invandrare.

Svensk Handels förhandlingschef Mattias Dahl bekräftar att handelns arbetsgivare denna gång markerar större samhörighet med övriga branscher inom Svenskt Näringsliv. De ställer sig helhjärtat bakom att låta industrins löneökningar sätta märket för övriga branscher.

– Det funkar inte att alla struntar i märket. Vi ser ingen anledning att mixtra med en lösning som fungerar, särskilt nu i ett politiskt oroligt läge, säger Mattias Dahl.

LO-förbunden har denna gång ingen samordning utan förhandlar förbundsvis med sina motparter. Handels ordförande Susanna Gideonsson har sagt att den situationen kan innebära nya möjligheter och en större frihet för handeln. Mattias Dahl säger dock blankt nej till att till exempel tillåta högre löneökningar än industrin förespråkar – trots att handeln kan tyckas gynnas av att konsumenterna får mer pengar att handla för.

– Pengar skapas inte för att man hittar på dem, de skapas i företag med produktivitet och prishöjningar, säger Mattias Dahl.