10 augusti 2015 blev en 55-årig kvinna och hennes 28-åriga son knivmördade av en då 36-årig man. Dådet var en protest mot mannens utvisning och han knivskar även sig själv. Han dömdes för mord till livstids fängelse och utvisning.

– Vi minns det och brottas med det varje dag. Jag har semester men det var lite jobbigt att se att det var årsdagen när jag öppnade tidningen i morse, säger Lena Axén Söderberg, klubbordförande på Ikea i Västerås.

Direkt efter morden valde företaget att plocka bort knivarna från butikshyllan, eftersom det var en av dessa som användes i dådet.

– Det var för de anställdas skull, eftersom de som jobbar på avdelningen tyckte att det var jobbigt att se dem då. Men nu är knivarna tillbaka. Vi har inte behövt ändra några säkerhetsrutiner eftersom det fungerar bra, säger hon.

Även för ett år sedan hade Lena Axén Söderberg semester, men avbröt den direkt när hon fick beskedet om dådet, för att åka till jobbet och stötta sina kollegor.

– Mina största tankar går i dag till de anhöriga och de drabbade. Jag hoppas att det är som det brukar vara på jobbet i dag – mycket kramar och kärlek.

Handelsnytt var på plats förra året när Ikea öppnade igen efter morden. Läs reportaget här