Det är kemikalierna flourkarboner, även kallade PFAS, som uppmätts i luften på 13 friluftsbutiker runt om i Europa. I mätningen ingick bland annat Haglöfs flaggbutik i Stockholm.

Flourkarboner används inom friluftsindustrin för dess vatten- och smutsavstötande egenskaper. Greenpeace menar att kemikalierna kan hämma reproduktionen hos människor, främja framväxten av tumörer och verka hormonstörande. I vissa butiker har upp till 1000 gånger högre halter av PFAS uppmätts, jämfört med i urban utomhusluft. Butiken i Stockholm ligger dock på den lägre delen av skalan.

Enligt Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels, blev man kontaktade av Greenpeace i samband med att rapporten skulle släppas.

– De hörde av sig och undrade om vi hade vetskap om detta, vilket vi inte hade. Det är arbetsgivarens ansvar att mäta luften, säger Krister Kolde.

Handels anser att Kemikalieinspektionen bör titta närmare på saken, och om möjligt sätta upp gränsvärden för flourkarboner.

– I en frisörsalong vet vi att det finns ämnen som gör folk sjuka. I det här fallet famlar vi lite i mörkret eftersom det inte finns något vi kan förhålla oss till, säger Krister Colde.

Många friluftsföretag har börja fasa ut användningen av flourkarboner. Haglöfs har till exempel satt som mål att kemikalierna ska vara borta ur produktionskedjan år 2020.

Efter Greenpeace mätning meddelar Haglöfs på sin sajt att man beslutat förbättra ventilationen i sina butiker. Företaget undersöker också möjligheten att genomföra egna undersökningar av kemikalier i luften.

– Vi får hoppas att det räcker. Men gör det inte det, och om personalen orolig, så kommer våra regionala skyddsombud att agera, säger Krister Colde.

Handelsnytt har försökt nå Haglöfs för en kommentar.

Fakta: Kemikalier i kläder

Fakta: Kemikalier i kläder

Kemikalier används ofta i tillverkning och behandling av kläder. Det kan handla om blekning, färgning eller att uppnå olika funktioner så som att flam- och mögelskydda, impregnera eller behandla antibakteriellt.

Det är företagen som bär ansvar för att kläderna inte ska skada människors hälsa. Lämpliga åtgärder kan till exempel vara ökad ventilation, samt att lufta kartongerna innan uppackning och att erbjuda personalen skyddshandskar.

Fakta: 16 butiker testade

Totalt genomfördes lufttester i 16  friluftsbutiker. 13 av dessa låg i Europa, bland annat Schweiz, Italien, Norge och Sverige. Tre av butikerna låg i Sydostasien.

Butikerna i Sverige var Haglöfs och Norröna i Stockholm. Även Haglöfs i Oslo ingick i Greenpeace test.