– Det är ett misstag att protestera. Regeringens agerande handlar om att stoppa den illegala verksamhet som skadar vårt land och vår demokrati. Inte om att föbjuda fria fack. Vi har varit utsatta för en terrorattack och det är mot den bakgrunden som regeringens agerande måste förstås, säger Eyüp Alemdar, ordförande för Handels motsvarighet i Turkiet Koop-Is.

Efter det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli råder undantagstillstånd i Turkiet.  Regeringen får gå runt gällande lagar. Det har den Erdoganledda regeringen gjort – nyligen förbjöds 19 fackförbund. Koop-Is är inte ett av dem.

Fackliga möten och demonstrationer kan också stoppas och över 70 000 statligt anställda har sagts upp. De som får jobba kvar måste registrera personliga uppgifter som exempelvis fackligt medlemskap. Annars riskerar de att få sparken, har Arbetet avslöjat. Regeringen försvarar agerandet med att de misstänker kopplingar till Gülenrörelsen, som pekats ut som ansvarigt för kuppförsöket.

Uni och fackförbund världen över har uttryckt en oro för utvecklingen i Turkiet.  Även Handels i Sverige ser allvarligt på situationen. Samtidigt samarbetar de med Koop-Is som alltså försvarar regeringens agerande.
– Vi undersöker situationen via våra kontakter. De fackföreningar som vi samarbetar med har inte drabbats. Men Handels ser allvarligt på att fackföreningar förbjuds, säger Karin Junghem, internationell ombudsman på Handels.

Fotnot: Undantagstillstånd innebär att regeringen kan gå runt gällande lagar, domstol och parlament och styra genom ett så kallat dekret. Handelsnytt har pratat med flera inom Koop-Is. Intervjun med Koop-Is president är gjord via mejl.

Fakta

Facket i Turkiet

Turkiet har fyra fackliga landsorganisationer:
Türk-Is: Har anklagats för att vara alltför lojala med staten och arbetsgivarna. Koop-Is ingår i Türk-Is.
Hak-Is: Är en muslimsk inriktad facklig rörelse.
DISK: har band till det socialdemokratiska partiet CHP och har varit förbjudet mellan 1980 och 1991. Har protesterat mot regeringen.
KESK: organiserar endast offentliganställda. Har protesterat mot regeringen.
Arbetet har listan på de fackförbund som förbjudits. Läs mer här!
Källa: Union to union.

Fakta

Gülenrörelsen har många anhängare

Den muslimska Gülenrörelsen anklagas för att ligga bakom kuppförsöket, men rörelsen förnekar inblandning. Rörelsen grundades i slutet av 1970-talet i Turkiet av Fettullah Gülen och har många anhängare i Turkiet. Källa TT/Arbetet.