Johanna Hanson tävlade i kategorin Visual merchandising/dekoratör. Till vardags jobbar hon som butikskommunikatör på Mio i Haninge utanför Stockholm. Hon kom på plats sex av sex tävlande. Vinnaren kom från Nederländerna.

Hur gick det?

– Inget vidare, det känns för jävligt. Jag är jättechockad. Domarna kollade mycket på skisserna. De skulle vara skalenliga och där tappade jag mycket poäng. Jag hade inte tränat så mycket på skissning. De andra gjorde det i datorn men jag ritade för hand. Det skulle gå fort och jag var lite stressad.

Är du en dålig förlorare?

– Ja, jag skulle nog säga det. Jag vill inte se mina medtävlande utan bara åka hem och smälta detta.

Vad är du mest nöjd med?

– Den första grejen, en livsstilsskyltning på temat frukost. Vi skulle montera text på en fönsterruta och det fick inte diffa mer än två millimeter och så fick vi blanda färg.

Vad var roligast med att vara med i tävlingen?

– Det var att bli påhejad av alla svenskar och att sitta med laget och heja. Det har varit en jätterolig resa. Jag är också glad för dem i svenska laget som tog medaljer. Totalt blev det två guld, två silver och två brons.

 

 

Amanda Wigholm tävlade i kategorin butikssäljare på en uppvisningstävling som anordnas av Handelsrådet. Grenen ingick inte i själva EM. Hon går tredje året på Handelsprogrammet på Västerhöjds gymnasium i Skövde.

Hur gick det?

– Jättebra och jag vann! Domarna tyckte att jag hade den kompetens som en säljare behöver.

Vad vinner man?

– Det är väl äran, men det var stort att vinna och superkul att kunna ha det på cv:t. Det är ett bevis på att man verkligen är duktig.

Vad var svårast?

– Det var olika scenarion varje dag. Vissa moment var riktigt svåra, som att sälja till någon som varken kunde svenska eller engelska. Det var också svårt när jag inte kunde något om produkten när jag skulle sälja en stekpanna.

Vad var roligast?

– Det har varit väldigt lärorikt och man träffar mycket folk. Dessutom var det bra att jag vann.

FAKTA YRKES-EM

Pågick 1-3 december på Svenska mässan i Göteborg. 74 736 besökare från hela Europa var där. 500 tävlande slogs om medaljer inom 35 olika yrken, bland annat frisör, florist och hudterapeut. Bakom det svenska yrkeslandslaget står Worldskills Sweden som är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv, Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan.

Källa: Worldskills Sweden