Handels har gått ut hårt med att hyvlingen, det vill säga att arbetsgivare skär i arbetstider från en dag till en annan, måste stoppas.

I det nya kollektivavtalet för butiksanställda, detaljhandelsavtalet, finns nu regler som minskar de anställdas ekonomiska smäll. Minskningen av timmar kan inte längre ske från en dag till en annan. En omställningstid motsvarande uppsägningstiden i lagen om anställningsskydd, las, gäller nu.

Långt ifrån tillräckligt, menar en besviken Emma Kjellerby, klubbordförande på Åhléns i Uppsala.
– Hyvlingen kommer att fortsätta. Det är fortfarande möjligt och okej att skära i arbetstider. Facket skulle ha stått upp hårdare för sina medlemmar. Det var en fråga facket skulle ha strejkat för. Lönehöjningen är bra. Men vad spelar den för roll om man inte har något jobb? Eller om man inte har ett tryggt jobb.

Hyvling är dock inget problem som anställda på Åhléns i Uppsala brottas med. Inte heller på Ica Supermarket i Tvååker, där Charlotte Larsson jobbar och är klubbordförande. Men frågan engagerar.
– Mer behövs göras. Men Rom byggdes inte på en dag. Ett litet steg framåt har tagits i nya avtalet, säger hon.

Det var också vad Handels betonade när de presenterade avtalet i lördags.
– Det är ett första steg för att lindra smällen för dem som utsätts för hyvling. Men vi har inte löst frågan, kampen mot hyvling fortsätter. Vi kommer att driva frågan vidare politiskt, ända fram till riksdagsvalet nästa år. Målet är att få till en ändring av las så att turordningsreglerna gäller, säger Susanna Gideonsson, Handels ordförande.

Den stora frågan för många butiksanställda är inflytandet över arbetstiden.
– För oss är det viktigt att få mer inflytande i schemaläggningen. Man måste kunna kombinera privatliv och jobb, de ska gå hand i hand. Därför är det bra att förhandling nu ska inledas om chefen och den anställde inte är överens, säger Gülay Demirkiran, klubbordförande, Mio Kungens kurva.

Nytt är också att ett arbetspass ska omfatta minst fem timmar – om det är möjligt. Men det räcker inte, menar Charlotte Larsson på Ica-butiken i Tvååker.
– Vi har diskuterat nu på morgonen och så länge det står ”om det är möjligt” i stället för ”ska”, kommer vi inte att vinna någon strid. Vi har tagit den fajten flera gånger. Vårt problem är att anställda inte får mer tid, i stället tas nya personer in på kortare arbetspass, säger hon.

Hon betonar att hon inte helt hunnit sätta sig in i avtalet ännu. Men har svårt att se hur de blir hjälpta av det.

Jenny-Anne Boström Myrberg, fackombud på H&M, har varit med och förhandlat fram det nya butiksavtalet. Hon är nöjd med skrivningen om att arbetsgivare inte bara kan ändra i scheman rakt av. Är den anställda och chefen inte eniga ska en förhandling inledas.
– Även om lagen om medbestämmande säger att förändringar ska förhandlas har vi på butikssidan inte den traditionen. Vi har också många arbetsplatser med inga eller ovana fackklubbar. Nu när det står i kollektivavtalet blir det en påminnelse om den rättigheten och skyldigheten för såväl fack, anställda som arbetsgivare, säger hon.

I lördags blev också ett helt nytt avtal klart som ska gälla för privata lager och e-handel. Enligt det nya lager- och e-handelsavtalet, som ersätter partihandels- och postorderavtalen, får arbetsgivaren nu förlägga arbetstid mellan klockan 05 och 24. I utbyte mot det ska det lokala facket garanteras inflytande över schemaläggning och bemanning genom vad man kallar för ”särskilda förhandlingsregler”. Exakt vad de reglerna innebär har parterna ännu inte redovisat offentligt.
– Det är luddigt just nu. Vi hade ett personalmöte i dag där vi försökte få ordning på det. Det kan vara så att man måste vänta på hela texten för att förstå exakt vad det är som gäller, säger Daniel Karakas, klubbordförande på Lindex lager i Partille, för tillfället projektanställd på Handels Göteborgsavdelning.

På Axfood-lagret Dagab råder samma oklarhet. På lagret i Göteborg ska de fackliga i dag samlas och diskutera vad de nya förhandlingsreglerna innebär i praktiken. Efter det hoppas man kunna ge tydligare svar om hur man ställer sig.

I det nya avtalet har parterna även skrivit in att det nu ska krävas ”objektiva skäl” för att få använda tidsbegränsad anställning. Enligt Handels innebär det att allmän visstid inte längre är en tillåten anställningsform.
– Det är en framgång för oss, sade Handels avtalssekreterare Per Bardh till Handelsnytt i lördags.

Handelsnytt har sökt förtroendevalda i partihandelsavtalets förhandlingsdelegation för mer kommentarer.

Fakta

Avtalen i korthet

Anställda i butik, på lager och e-handel har fått nya kollektivavtal. Gäller från 1 april 2017.

Lön: Avtalen ger löneökningar på totalt 1 575 kronor fördelat på tre år: 515 kronor per månad år ett, 525 kronor år två respektive 535 kronor år tre. Lägstalönerna höjs lika mycket.

Hyvling: Minskning av arbetstid ska inte kunna ske från en dag till en annan. Anställda får omställningstid som motsvarar uppsägningstiden i las.

Pension: Avsättningarna till tjänstepensionen höjs med 0,6 procent av löneutrymmet år två och tre under avtalsperioden.

Arbetstid: För butiksanställda ökar inflytandet vid schemaläggning. Arbetspass ska om möjligt vara minst fem timmar, och om chefen och den anställde inte är överens om schemaförslaget ska förhandling inledas.

Nytt avtal: Parterna har enats om en helt nytt avtal för lager och e-handel. Enligt det nya avtalet kan arbetsgivaren förlägga arbetstid mellan klockan 05 och 24. Det lokala facket garanteras dock inflytande över schemaläggning och bemanning genom särskilda förhandlingsregler.

För företag som i dag har partihandels- eller postorderavtalet och slutit lokala överenskommelser gäller särskilda övergångsregler.