Under gårdagen tilldelades Acne Studios den S-ledda regeringens nyinstiftade exportpris för kulturella och kreativa näringar. På prisutdelningen i Stockholm sade EU- och handelsminister Ann Linde att företaget bidrar till att ”sprida bilden av ett modernt och innovativt Sverige”.

Samtidigt är de som jobbar med att sälja kläderna i butik inte garanterade lönehöjningar eller ob-ersättning. Inte heller övertidsersättning. Acne Studios saknar helt enkelt kollektivavtal, något som Handelsnytt uppmärksammat i en rad artiklar.

Läs mer: Modespecial: 4 av 10 designföretag saknar avtal

På frågan varför regeringen delat ut exportpriset till ett företag utan kollektivavtal svarar Ann Linde genom sin pressekreterare följande:

– Jag tycker att alla ansvarstagande företag i Sverige borde sluta kollektivavtal. Det är en viktig del av den svenska modellen. Acne är ett fantastiskt företag inom klädbranschen som nu vunnit regeringens pris för de kulturella och kreativa näringarna.

– Nu är väl ett bra tillfälle för Handels och andra fackliga organisationer att fortsätta det viktiga arbetet för att få Acne Studios och fler inom den branschen att sluta kollektivavtal.

Priset delas ut av en jury bestående av nio ledamöter där bland annat Statens kulturråd och Svenska Institutet ingår. Juryn framhåller Acnes sociala engagemang, bland annat genom att man i kampanjer främjar antirasism och jämställdhet, samt genom företagets medlemskap i Fair Wear Foundation.

Läs mer: Rodebjer tecknar kollektivavtal

Varför inte kollektivavtal funnits med som ett kriterium är oklart. I urvalskriterierna till exportpriset står att det ska gå till en aktör som utgjort ett gott exempel, bidragit med export, och lyckats synliggöra Sverige utomlands.

Acne Studios har vid flera tillfällen tackat nej till att kommentera varför man valt att inte teckna kollektivavtal för sin personal. Så också denna gång. 

”Acne Studios avböjer att svara på detaljfrågor mellan företaget och våra anställda”, sa vd:n Mattias Magnusson till Handelsnytt i mars.

Fakta: Prismotiveringen - ”Ett föredöme för hela Sveriges modebransch”

Regeringens motivering till att Acne Studios får exportpriset:

Vinnaren av regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2017 är inte bara en vinnare - de är ett föredöme för hela Sveriges modebransch.

De har på ett utomordentligt sätt bidragit till utvecklingen av svenskt mode och internationell handel och deras framgångsrika, globala satsningar har i hög grad medverkat till att Sverige satts på världskartan – inte minst under 2017 då e-handeln stärktes, nya butiker öppnades i framförallt Asien, och den globala omsättningen nådde hela 1,5 miljarder kronor.

Kombinationen av kreativitet, socialt engagemang, entreprenörskap och starkt fokus på affärsprocesserna har skapat ett spännande, innovativt företag med världen som sin arena.