Unga mellan 16 och 29 år drabbas i högre utsträckning för rån, visar en rapport från Afa Försäkring. För unga kvinnor sker 75 procent av rånen i yrkesgruppen försäljare inom handel, medan 11 procent är inom restaurangverksamhet. För män sker 62 procent av rånen i gruppen försäljare inom handel.

Många rån, hur ska vi tänka?

Frågor om jobbet

Arbetstider kan vara en orsak

Exakt varför unga blir rånade mer än äldre vet inte Mats Åhlgren, statistiker, som gjort rapporten.
– Jag funderar på om det har med arbetstider att göra. Att unga jobbar mer kvällar och helger och ensamma. Frågan är ens om det har med ålder att göra. Jag undrar vad som skulle hända om man bytte plats på åldersgrupperna, att de gamla skulle jobba sena kvällar?

Afa Försäkring planerar att utreda hot- och våldfrågan djupare i en kommande rapport i december.

Många skador i charkdisken

Unga sticker också ut i statistiken när det handlar om knivskador och skador från maskiner. För kvinnor är handeln och framför allt charkdisken ett vanligt ställe.
– Unga kanske inte får tillräckligt med utbildning när de bara jobbar extra. Och så kanske de inte vågar fråga för de vill visa sig duktiga. Det kan också bero på stress, att det ska gå fort.

Unga anställda generellt har däremot lägre risk att hamna i långvariga sjukskrivningar jämfört med sina äldre kollegor.

De största yrkesgrupperna bland unga finns inom handel, vård och omsorg samt restaurang.

Ur rapporten: Exempel på skador

Ung kvinna, försäljare inom handel: ”Blev tvingad att under pistolhot öppna dörrarna till lagret och packa ner alla telefoner i en påse.” Konsekvens: Akut krisreaktion.

Ung kvinna, försäljare inom handel: ”En kund kom in till mig bakom kassan och slog mig upprepade gånger bakifrån. I huvudet, nacken, ryggen och axlarna. Blev eventuellt biten av personen. Minnet är lite oklart pga chocken”. Konsekvens: Skador på flera kroppsregioner.

Ung kvinna, försäljare inom handel: ”Jag skulle skiva skinka och slant. Mina två fingrar (ring- och långfinger) åkte in i maskinen i stället”. Konsekvens: Sårskada fingrar.

Ung man, försäljare inom handel: ”Jag skar mig i vänster lillfinger när jag skulle dela baguetten. Jag slant med kniven och skar mig djupt. Senor gick av.” Konsekvens: Skada på sträckmuskel och dess sena till finger.

Källa: Unga i arbetslivet – långvarig sjukfrånvaro och allvarliga arbetsolycksfall av Afa Försäkring.