Föräldraledighetslagen ger dig rätt att sänka din arbetstid och därmed möjligheten att anpassa ditt schema.

– Men det är lite som att bekämpa eld med bensin när det bästa rådet för att få vardagslivet att gå ihop är att sänka sin arbetstid och därmed sin lön och på sikt också sin pension. Tyvärr är det så många småbarnsföräldrar tvingas välja. Det är ingen bra lösning för alla, men det kan vara den enda, säger Thomas Nilsson, facklig rådgivare på Handels Direkt.

Lagar och regler som underlättar för föräldrar

Frågor om jobbet

Att många inom handeln känner sig frustrerade över kombinationen arbetstid, scheman och småbarnsliv märks i telefonsamtalen hos de fackliga rådgivarna.

– Just de samtalen ökar. Många som jobbar i handeln är ofta unga och i början av sitt  familjeliv. Med arbetstider som inte ligger mellan 7–17 då de flesta förskolor har öppet är det tydligt att de som jobbar i handeln får det allt svårare att kombinera jobbet med barnens behov.