”Generöst provisionssystem och förmåner”, ”Du får grundlön och provision för ditt arbete”, ”Alla möjligheter att påverka utfallet av din lön”.

Citaten är hämtade ur jobbannonser från elektronikjättar som Elgiganten, Tre och Siba.

Provisionsjakten

Företaget bytte provision – Daniel förlorade tusenlappar

Nyheter

Att provisionslön är vanligt på den svenska arbetsmarknaden är tydligt när Handelsnytt och Arbetet söker efter ordet provision i de 715 000 annonser som publicerades på Arbetsförmedlingens platsbank år 2017.

Kanske inte helt överraskande är det i annonser för jobb som abonnemang- och telefonförsäljare där ordet förekommer oftast, i 90 respektive 70 procent av annonserna.

När det gäller butikssäljare inom fackhandeln så förekommer ordet i 3,2 procent av de nästan 14 000 annonserna, totalt 446 stycken. Det handlar främst om elektronikförsäljare men också bemanningsföretag.

12 procent av arbetare har rörlig lön

Det finns ingen officiell statistik över exakt hur många som jobbar provisionsbaserat i dag, eller hur stor del av lönen som är rörlig i olika yrken. En del av bilden går att få i den lönestatistik som Svenskt Näringsliv regelbundet samlar in från sina medlemsföretag, statistik som dock bara gäller företag med kollektivavtal.

Provisionsjakten

Digital Inn: ”Det är absolut inte sant”

Nyheter

Inom Svenskt Näringslivs medlemsföretag hade 11,9 procent av de anställda med arbetaryrken en rörlig del av lönen år 2017. Det kan handla om både provision och andra former av rörlig lön som ackord. Störst var andelen i transportsektorn där 27,8 procent hade en rörlig del av lönen. Här ingår till exempel taxiförare. I handeln samt hotell och restaurangbranschen låg siffran på 10 procent.

Nästan alltid utöver minimilönen inom handeln

Handels upplever inte provision som ett jättestort problem i dag. Ett undantag är mobilförsäljningssidan, bland annat beroende på gränsdragningsproblem gentemot andra fack.

Förr hade detaljhandelsavtalet en konstruktion där man kunde ändra lite i lönetabellerna. Men numera är all provision utöver minimilönen vad jag känner till

– Förr hade detaljhandelsavtalet en konstruktion där man kunde ändra lite i lönetabellerna. Men numera är all provision utöver minimilönen vad jag känner till. H&M, Elgiganten, Ikea och Kappahl är exempel, säger Sören Söderman, ombudsman på Handels.

Saknas kollektivavtal är det fritt fram för arbetsgivaren att använda provision. Gabriel Snow är jurist på Säljarnas Riksförbund där nästan alla medlemmar har provision. Han tror att det kommer bli vanligare och uppmanar till försiktighet.
– Säljare är ofta superoptimistiska. Man skriver på provisionsavtalet och utgår från best case scenario. Men vänd på det då? Kommer du kunna leva på det om det skiter sig?

Artiklarna i Provisionsjakten är ett samarbete mellan Handelsnytt och Arbetet som båda är en del av LO Mediehus.

Skillnad på provision, bonus och tillägg

▶ Provisionslön innebär att delar av månadslönen varierar beroende på hur väl man uppfyller målen. Det finns inga särskilda bestämmelser om provision utan den är oftast anpassad efter individ och verksamhet. Provision ska ligga till grund för avsättningar till din pension, semesterersättning och sjukförsäkring.

▶ Bonus. En tillfällig ersättning när du, och ibland företaget, uppnår ett mål eller säljer extra mycket av enskilda produkter. Bonus är inte pensionsgrundande.
▶ Lönetillägg. Ett fast tillägg som fås gentemot att man har ett särskilt ansvar eller har gått en utbildning.

Provision inom handeln:

▶ Medlemsrekryterare på Hyresgästföreningen, telefonrådgivare på Folksam, frisörer samt vissa mobiltelefonsäljare tillhör de yrkesgrupper inom Handels område som har provision i sina grundavtal.

▶ H&M, Elgiganten, Ikea, Clas Ohlson och Kappahl är exempel på företag där man har provisionssystem eller bonus ovanpå kollektivavtalet.