Maja Hemelius säljer vintage-kläder och gör nya plagg av gamla material. Hon håller på att sy en damjacka av en blommig filt.

Först ser man bara raderna av sopcontainrar. Det är fredagen före första advent och regnmolnen sveper som skurtrasor över den vindpinade återvinningscentralen. Vid en lastport i en plåtbyggnad bortom containrarna tar Benny Bergqvist emot tre kassar böcker och ett soffbord i furu, som en Eskilstunabo baxar ur sin Toyota. Längre fram i grådiset glimmar en kristallkrona vid en glasfasad. Det är entrén till Sveriges mest världsberömda köpcentrum.

Retuna återbruksgalleria ligger i anslutning till återvinningscentralen.

Ja, för inte har väl Mall of Scandinavia fått 24 miljoner visningar på ett filmklipp som spridits av den globala makteliten i World Economic Forum? Inte tar väl Nordstan i Göteborg eller Emporia i Malmö gång på gång emot internationella tv-team som vill uppmärksamma deras affärsidé? Frågan är om de ens säljer lika många exemplar av årets julklapp som Retuna återbruksgalleria.

Jonny Johansson och Benny Bergqvist provar glödlamporna i inlämnade adventsljusstakar.

Benny Bergqvist och Jonny Johansson sköter gallerians varuintag, Returen. I dag testar de glödlamporna i drivor av adventsljusstakar som lämnats in av människor i Eskilstunatrakten. När trycket är som störst kan det komma över 1 000 bilar om dagen med potentiella varor. 50 procent av alla elprylar och 80 procent av andra grejer de får in kan återbrukas, berättar Benny Bergqvist.
– Folk är mer medvetna i dag. Det är inte lika mycket slit och släng som tidigare, säger han och skiner upp när alla lamporna i elljusstaken börjar lysa.
Lokalen dignar av möbler, tv-apparater, husgeråd, prydnadssaker, böcker och kläder. Varje morgon fördelas det inkomna mellan gallerians elva butiker.

Petra Skantz och Jeanette Johansson på Stadsmissionen hoppas att fler ska ge bort återvunna kläder till jul.

– Ibland blir det konkurrens, till exempel om extra fina möbler, säger Petra Skantz som jobbar i Stadsmissionens butik där utbudet är brett.
Tillsammans med Jeanette Johansson sorterar hon, prismärker och hänger upp kläder. Att det återvunna plagget utsetts till årets julklapp tror Petra kan leda till ökad försäljning i december, som annars inte är lika intensiv för återbruksgallerian som för den traditionella handeln.
Stamkunden Margareth Lundgren har fyndat ett förkläde till sin man för 20 kronor. Hon kan mycket väl tänka sig ge bort återbrukade julklappar.
– Fast jag brukar satsa mer på upplevelser än saker, säger hon.

Centrumledaren Anna Bergström vill locka fler storshoppare till gallerian.

Omtanke om klimatet och jordens resurser kännetecknar många av gallerians kunder. Centrumledaren Anna Bergström ser ett dilemma i strävan mot ökad lönsamhet.
– Dom är ju sällan riktiga ”shopoholics”. Vi skulle behöva locka hit fler av dem som handlar utan att tänka!

Anita Pettersson gick ner i lön och upp i arbetstid när hon lämnade sin heltid på Intersport för att driva egen butik på Retuna.

En trappa upp i gallerian ligger inredningsbutiken Remoda. Anita Pettersson sa upp sin fasta heltid på Intersport för att driva butiken tillsammans med sin syster. De ägnar många timmar åt att tvätta, måla och reparera sakerna som de sedan säljer i sin butik.
– Jag gick ner i lön och upp i arbetstid. I dag tar jag ut 15 000 i månaden, säger Anita och slår in en julgranskula och en pappersängel för fem kronor.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

De flesta butiker i gallerian är småföretag utan anställda. Flera tar emot praktikanter från arbetsförmedlingen. Ingen har kollektivavtal. Anna Bergström tror att tidsandan snart ska ge förutsättningar för stabilare ekonomi för Retunas företagare och ordnade anställningsformer för de som anställs.
– Ökad medvetenhet bland konsumenter och en växande återbrukstrend kommer att gynna oss. Det är ju här man köper årets julklapp: ett återvunnet plagg.

Julruschen är måttlig på Retuna galleria.

På Axelinas manufaktur & diverse utstrålar de återvunna plaggen vintage snarare än second hand. Här kan man köpa en rutig 60-talsklänning för 600 kronor, eller ägaren Maja Hemelius unika skapelser: en damjacka sydd av en rutig filt och en herrkavaj omgjord till poncho.
– De mest trendkänsliga har länge fattat att vintage är fint. Nu kommer återbruk starkt i den stora kundgruppen, säger Maja Hemelius som är utbildad sömmerska och har jobbat som lastbilschaufför.
Den som köper årets julklapp hos henne kan göra ett fint paket vid gallerians inslagningsdisk med hjälp av tomtebonader, veckotidningsomslag, snören, tygband och julpynt.
– Allt utom tejpen är återbrukat, förklarar Maja.

Mouheddin Hourani reparerar elektronikprylar.

I elektronikbutiken Re Compute-IT sitter Mouheddin Hourani och felsöker en spelkonsol. Förhoppningsvis hittar han en passande komponent i sitt stora lager av begagnade manicker.
– Fler borde lämna elektronik till återbruk. Mer än 70 procent kan vi reparera och resten blir reservdelar, säger butikschefen Amjad Al Chamaa.
En 42-tums tv för 1 195 kronor och en dator för 895 visar vilket värde det kan finnas i prylar som människor lämnat.

Att reparera, fixa till och putsa upp använda saker är Retunas affärsidé. Det gäller djurbutiken likaväl som sportaffären och barnshopen. Filosofin och praktiken bakom ”recycle design” lärs ut på Eskilstuna folkhögskola som bedriver utbildning i Retunas lokaler. Här finns också en konferensanläggning för klimatsmarta möten.

Många har velat uppleva den världsunika återbruksgallerian på plats sedan den öppnade 2015. Tv, radio och tidningar i 15 länder har uppmärksammat Retuna och flera hundra studiebesök har kommit från jordens alla hörn. Många har varit intresserade av att skapa något liknande. Långt framskridna planer finns bland annat i finländska Vasa.
Centrumledaren Anna Bergström återkommer till A och O för ett köpcentrum – oavsett om det saluför nyproducerat slit-och-släng eller klimatsmart återbrukade prylar i cirkulär ekonomi.
– Vi brottas med att öka vår försäljning. Många älskar vår idé, men det finns ett gap mellan idé och handling.

Brittisk blogg bakom berömmelsen

Retuna återbruksgalleria ligger i anslutning till Retuna återvinningscentral i Eskilstuna.
Gallerian startades 2015 av det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö.

Här finns elva butiker som i huvudsak säljer varor som lämnats till återbruk: kläder, möbler, inredning, husgeråd, sportartiklar, barnsaker, böcker mm. Dessutom finns blomsteraffär, kafé, konferensanläggning och folkhögskoleutbildning i recycle design.

De flesta butiker drivs som privata företag. De betalar hyra för lokalen och i hyran ingår varor från insamlingsdepån Returen.

Inlämningsdepån Returen bemannas av kommunanställd personal. Etableringen av Retuna galleria har skapat totalt cirka 50 nya jobb.

Gallerian har cirka 5 000 besökare i veckan. Omsättningen var förra året 10,2 miljoner kronor och ser ut att öka i år.

Världsberömmelsen började med att Retuna nämndes i ett brittiskt blogginlägg som blev en viral succé. Sedan dess har gallerian tagit emot journalister och studiebesök från 25 länder över hela världen. Ett filmklipp om Retuna på World Economic Forum har visats 24 miljoner gånger.

Årets julklapp 2018: det återvunna plagget

"Årets julklapp speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion."
HUI Research