Ikea i Karlstad kallade en kvinna till en andra intervju men ställde in när de fick veta att hennes man jobbade i restaurangen. På Ikea finns riktlinjer om att anställda som har en relation inte ska jobba under samma chef, på samma avdelning eller att den ena är chef över den andra.

I detta fallet tyckte facket att företaget tolkat riktlinjerna konstigt.
Handelsnytt frågade några anställda på andra kedjor hur det står till med relationerna på jobbet.

Anette nekades jobb på Ikea – på grund av sin man

Nyheter

Hur ser det ut med relationer på ditt jobb?

David Edin Klubbordförande på Clas Ohlsons distributionslager i Insjön

– När jag började för 19 år sedan var det nästan bara jag som inte hade någon nära relation med en kollega.

– Det är väldigt vanligt förekommande här att man har nära relationer och att par jobbar på samma avdelning. Det är inte så konstigt eftersom en stor del av kommunens arbetsföra befolkning jobbar på Clas Ohlson.

– Vi har faktiskt gjort en heads up till ledningen nu när det ska tas stora beslut som kanske leder till uppsägningar. Det får större påverkan på en liten ort. Det är alltid någons fru, man eller granne som drabbas.

– Jag är inte säker på att vi har någon nedskriven policy om hur relationer ska hanteras, men vi har exempel där personer gått vidare i organisationen och blivit chef för sin man eller fru. Då brukar de flyttas isär. Jag personligen kan tycka att vi borde ha en policy. Om jag skulle vara chef skulle jag inte vilja att partners jobbar på samma avdelning. Det blir lätt snack och jävsituationer.

Anne Kuusinen Fackombud på H&M i Märsta

– Företaget vill inte att man ska ha nära relationer i butikerna men det finns i olika konstellationer i hela H&M-kedjan. Jag har min dotter i samma butik och vi har även syskon som jobbar ihop. Chefen har också tagit in sina barn på extrajobb. Det ska vara lika för alla.

– Vi i facket brukar säga att H&M är ju ett familjeföretag och ska inte vi få ha relationer ska det inte heller förekomma på högre poster.

– Sköter man det bra och professionellt så är det inga problem. Jag och min dotter jobbar på olika våningsplan och hon kallar mig inte mamma på jobbet. Jag har inte hört från någon på jobbet att det skulle vara jobbigt med vår relation.

– Det kan vara både positivt och negativt att jobba med sin dotter. Vi kan ha väldigt olika åsikter om saker.

Paulina Jonsson Butiksanställd som gör Maxi-podden, Motala

– Pappa är ställföreträdande handlare, mamma är frukt- och grönt-ansvarig och min lillebror brukar hoppa in på online-avdelningen. Vi har ingen policy om nära relationer och det vore ju konstigt om vi hade det eftersom jag har hela familjen på jobbet.

– I början tyckte jag inte att det var så roligt men nu har jag insett att det är bra att träffas varje dag. Det kanske man inte skulle göra annars. Jag jobbar tätt ihop med min mamma och det funkar bra för vi är bästa vänner.

– Sen har jag alla mina närmaste vänner här på jobbet också. Vi är en liten Maxi-liga och umgås nästan dagligen även privat.

– Det är såklart så att det hänt att kollegor tror att jag får fördelar för att min pappa är chef men han är så oerhört rättvis. Det är snarare så att det är jag som åker på den värsta skiten.