Stockholms tingsrätt har beslutat att försätta JC i konkurs. En konkursförvaltare har utsetts, som tillfälligt tar hand om verksamheten och ser över dess framtid. En prioritering är att se till att personalen får ut sin lön, som egentligen skulle ha kommit i går den 25 april. Trots det får JC:s anställda vänta på att pengarna kommer in på kontot.

– Jag tror inte att vi vågar lova nästa vecka. Vi har precis varit i kontakt med länsstyrelsen och det är helger och klämdagar som väntar, säger Mats Emthén, jurist på advokatfirman Carler som har utsetts till konkursförvaltare.

JC i konkurs – 250 kan mista jobbet

Nyheter

Förhoppningen: lön inom tio dagar

Det är länsstyrelsen som sköter utbetalningarna genom den statliga lönegarantin. Enligt Mats Emthén jobbar juristerna på Carler så fort de kan. Hans förhoppning är att lönen inte dröjer längre än tio dagar.

– Vi räknar med att kunna fatta beslut om lönegaranti under senare delen av nästa vecka, sen är det en viss handläggningstid hos länsstyrelsen som vi inte kan svara för, säger Mats Emthén.

Oviss framtid för anställda

Under tiden kommer butikerna att hålla öppet som vanligt medan konkursförvaltaren undersöker om någon kan tänkas ta över hela eller delar av verksamheten.

– Märker vi att intresset är lågt och att vissa butiker ska tas över och andra inte, kan det bli någon form av försäljning. Just nu råder ”business as usual”, säger Mats Emthén.

Jag har inte fått min lön – vad gör jag?

Frågor om jobbet

Han har svårt att sia om personalens framtid – om det blir uppsägningar eller om många i slutändan får behålla sina jobb. Någon form av besked väntas inom en månad.

– Vi kommer göra vad vi kan för att se till att det blir så bra som möjligt för personalen och att vi hittar någon som är beredd att ta över så många butiker som möjligt. Men vi kan inte ge några löften än så länge, säger Mats Emthén.

Det här gäller vid konkurs

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller inte.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Du kan bara få lönegaranti under den period din uppsägningstid gäller