En tredjedel av alla som jobbar mellan 20–34 timmar i veckan i detaljhandeln har en lön under fattigdomsgränsen utan ob-tillägget. Det framgår av en ny rapport från Handels.

– Det är väldigt många som inte har en lön man kan leva på i branschen, säger Handels chefsekonom Stefan Carlén.

35 procent har 20–34 tim/vecka.

Även med ob-tillägget inräknat hamnar 15 procent av dessa personer under fattigdomsgränsen, som 2018 låg på 12 685 kronor i månaden efter skatt.

Det ska tilläggas att de anställda i många fall jobbar fler timmar än de kontrakterade 20–34 timmar i veckan.

Fler timmar ofta viktigare än högre lön

Stefan Carlén kan inte säga hur många som har sidoinkomster eller som faktiskt försöker klara sig enbart på butiksjobbet.

– Eftersom de har kontrakt mellan 20–34 timmar tror jag att få är studerande eller så. Det är nog en grupp som verkligen försöker leva på sin inkomst, säger Stefan Carlén.

Stefan Carlén, chefsekonom på Handels.

I rapporten framgår det att antalet timmar på schemat ofta spelar större roll för butiksanställdas försörjning än hur hög lönen är.

– En timme mer i arbetstid i veckan innebär högre löneökning än vad en heltidsanställd har fått ut i löneökning senaste året, säger Stefan Carlén.

För en person som ligger på 155 kronor i timmen och jobbar 25 timmar i veckan innebär en extra timme på schemat 673 kronor mer i månaden, enligt Stefan Carléns beräkningar. I fjol låg löneökningen för heltidsanställda i snitt på 530 kronor i månaden.

Det är viktigt att man både höjer lönen och ser till att få längre arbetstider

Stefan Carlén, chefsekonom på Handels

Samtidigt arbetar detaljhandelns anställda deltid i allt större utsträckning, enligt Handels rapport. Antalet anställda som har 35 eller fler schemalagda timmar i veckan har minskat från 44 procent 2010 till 37 procent 2018.

– Det är viktigt att man både höjer lönen och ser till att få längre arbetstider för att människor ska kunna leva och försörja sig i branschen, säger Stefan Carlén.

Om rapporten

35 procent av alla som jobbar inom handeln är schemalagda mellan 20–34 timmar i veckan.

Handels rapport Vilka löner och arbetstider kan man försörja sig på? baseras på statistik från 2018 som Svenskt Näringsliv har samlat in på uppdrag av Handels och Svensk Handel. Den innehåller endast företag inom detaljhandeln som har kollektivavtal.