I dagarna betalas aprillönen ut för många anställda. Denna månad är det läge att kontrollera lönebeskedet extra noga. Särskilt för den som har blivit permitterad enligt reglerna för korttidsarbete i coronakrisen. Det innebär att den anställdes arbetstid minskar med upp till 60 procent. Men lönen minskar med högst 7,5 procent tack vare statligt stöd. Reglerna gäller från 16 mars och påverkar därför aprillönen för många handelsanställda. Handels har hittills förhandlat om permitteringar i över 3700 fall.

Tre månader

Facket Handels är dock inte överens med arbetsgivarnas organisation Svensk Handel om hur arbetstiden ska beräknas.  Facket hävdar att beräkningen ska bygga på ett genomsnitt av den anställdes schemalagda arbetstimmar de senaste tre månaderna. Den som till exempel har varit schemalagd i snitt 100 timmar per månad före permitteringen får vid maximal permittering arbeta 40 timmar per månad samtidigt som man får 92,5 procent av sin vanliga lön.

Det finns dock arbetsgivare som valt att först minska den anställdes arbetstid så mycket som tillåts enligt kollektivavtalets regler, och därefter basera permitteringslönen på detta lägre mått. Effekten kan bli att en anställd förlorar mycket mer än 7,5 procent av lönen som reglerna anger.

Ohemult hårt

Handels ordförande Susanna Gideonsson är starkt kritisk till detta agerande.

– Det drabbar våra medlemmar ohemult hårt på grund av arbetsgivarnas girighet. Det är fruktansvärt illa, säger hon.

Handels förhandlar nu med Svensk Handel om hur reglerna ska tolkas, men de har ännu inte kommit överens. Susanna Gideonsson hänvisar till hur motsvarande regler tillämpas på andra avtalsområden.

– Titta till exempel på bemanningsbranschen. Där bygger lönen vid korttidsarbete på genomsnittligt förtjänstläge de tre senaste månaderna.

Svensk Handel avböjer att just nu kommentera frågan med hänvisning till de pågående diskussionerna.

Granska lönebeskedet

Susanna Gideonsson råder alla anställda att granska sitt lönebesked extra noga i april. Om något har blivit fel finns det några saker att göra:

– Kolla först hur du ska räkna på Handels hemsida, kontakta sen arbetsgivaren. Lyssnar inte arbetsgivaren så kontakta facket på arbetsplatsen. Har du ingen facklig förtroendevald på din arbetsplats så ring Handels Direkt.