1.

I måndags återupptogs förhandlingarna om nya kollektivavtal för handeln. De pausades i våras på grund av coronapandemin.

Återhållsamma löneökningar är Svensk Handels viktigaste krav, men även förändringar av ob-tilläggen. Handels vill se löneökningar på 825 kronor i månaden, samt förbättrad ob. De kräver också att minimilönerna höjs lika mycket.

Handelsnytt har pratat med förhandlingsledarna på Svensk Handel och Handels:

2.

Tyger på 30 kg. Kattsand som väger 20 kg. Det kan anställda i djur- och tygaffärer lyfta flera gånger om dagen. Nu ska Arbetsmiljöverket granska 350 butiker för att minska risken för att anställda skadas eller slits ut.

–  I en tygbutik kan du lyfta tygrullar som väger över 30 kg. Rullarna är breda och otympliga att hantera. Eller ta hundmat eller kattsand. Det väger också mycket. Ska du dessutom packa upp varorna och lägga på hyllor blir det många tunga lyft, säger Heli Aarnipuro, projektledare på Arbetsmiljöverket, region Nord.

3.

I veckan lanserade Hemköp ett nytt bonusprogram som ger fördelar om man handlar frukt och grönt. Frågan har väck stor vrede bland köttätare som känner sig missgynnade.

I sociala medier och på ledarsidor pratar vissa om symbolpolitik och uppfostrande klimatpekpinnar. Andra hyllar initiativet och talar om kritikerna som ”arga surgubbar”.

Här svarar Hemköp om allt ståhej.

4.

Som många andra i modehandeln har Lindex och H&M påverkats av coronakrisen. Butiker har varit stängda och personal har korttidspermitterats.

I veckan kom beskedet att Lindex måste spara 150 miljoner, vilket kan innebära butiksstängningar.

­– Våra butiker är mycket viktiga för oss och vi vill finnas där våra kunder finns, men vi behöver också säkerställa en långsiktig lönsamhet, skriver Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex i ett mejl till Handelsnytt.

Även H&M har meddelat att butiker kommer att läggas ner, totalt 350 världen över.