– Jag blev chockad, skakig och rädd, säger Sara som jobbar med postutlämningen på Ica i Tuna backar i Uppsala.

Hon är inte rädd för att bli sjuk själv men hennes sambo är i riskgruppen. Tänk om han skulle bli sjuk. Det har Sara varit orolig för sedan pandemin bröt ut i mars.

Det har nu gått två veckor sedan kunden, en kvinna, kom in för att hämta ett rekommenderat brev. Men eftersom hon saknade giltig legitimation var Sara tvungen att neka henne det. Då blev kvinnan arg. Det är Sara van vid. Hon är till och med van vid att det går till personangrepp.
– Vi är ansiktet utåt för postens regler. Vi får ta en hel del, säger Sara.

Men det som händer sedan är Sara inte beredd på. Kvinnan säger att hon inte kan göra ett nytt pass för hon har corona. Sedan går hon, men vänder sig plötsligt om, går fram till Sara, hostar kraftigt mot henne och säger: ”Nu är du sjuk. Jag har corona.”
– Jag blev chockad, säger Sara.

Coronahostan anmäls

Sara gick till sina chefer som har anmält händelsen till både Arbetsmiljöverket och Icas säkerhetsavdelning. De anställda som var närvarande har också fått möjlighet till krissamtal.
– De har verkligen tagit det här på allvar, säger Sara.

Sara stod bakom ett plexiglas men kvinnan hostade under glasskivan. Och eftersom Sara är kort hade hon sitt ansikte i den nivån, lite under plexiglaset. Under de två veckor som gått har Sara varit uppmärksam på minsta lilla symtom. Hon och hennes sambo diskuterade att flytta isär för att undvika risken för smitta. Sara har också polisanmält händelsen.

Fotnot: Sara heter egentligen någonting annat men vi kallar henne det då hon vill vara anonym. Hon kallas även Sara i Uppsala Nya Tidning som var först med att skriva om detta.

Krav på giltig legitimation

Enligt postens regler får inte rekommenderade brev lämnas ut utan giltig legitimation. Bryter man mot reglerna kan man bli av med tillståndet att lämna ut paket.

Coronahosta kan vara brott

Att hosta eller spotta mot någon och uppge att man är smittad med coronaviruset kan utgöra brott, men som alltid beror det på omständigheterna i det enskilda fallet, säger Jonas Eronen, presstalesperson till Uppsala Nya Tidning.