Relationen mellan klubb och ledning har satts på prov det gångna året. Det råder det ingen tvekan om, säger klubbordföranden Pernilla Båtsta.

Stärkte klubben – tufft för arbetsgivaren

Pandemin och utmaningarna den fört med utgör en stor del. Att Ica Kvantum Skellefteå var en av de arbetsplatser som blev uttagna när Handels varslade om strejk i höstas var ytterligare en faktor.

– Från klubbens sida tog vi det ganska mycket med ro. Vi är välorganiserade och visste vad vi skulle göra. Det stärkte oss. Det var tufft för arbetsgivaren men vi enades om att lugna situationen och informera personalen löpande tillsammans, säger Pernilla Båtsta.

Vi tog det ganska mycket med ro. Vi är välorganiserade och visste vad vi skulle göra. Det stärkte oss

Klubbordföranden Pernilla Båtsta om att de blev uttagna att strejka.

En strejk väcker många frågor. Vilka ska strejka? Hur funkar det praktiskt? Vad säger Handels och Svensk Handels? Den goda kommunikationen med ledningen var a och o för att kunna beta av frågetecknen.

– Det är inte alltid frid och fröjd mellan oss. Men vi jobbar mycket förebyggande för att slippa onödiga konflikter. Är vi oense så är vi överens om att vi är oense om du förstår. Det blir aldrig en klump i magen när man ska förhandla, säger Pernilla Båtsta.

Kunde ha förstört relationen

För handlaren Peter Jonsson kom varslet först som något av ett dråpslag. Varför just vi? Vi som har så goda relationer med facket. En strejk riskerar att förstöra allt vi byggt upp, resonerade han.

– Sen förstod jag att det var just därför vi blivit uttagna. Och för att vi har det bra ekonomiskt. Det hade varit värre om man hade riktat in sig på en butik som verkligen hade skadats.

Sen förstod jag att det var just därför vi blivit uttagna.

Handlaren Peter Jonsson om att den goda relationen med klubben var anledningen till varslet.

– När det sjönk in hos mig så bestämde vi oss för att gå vidare tillsammans och vi hade flera bra informationsmöten ihop med klubben, säger han.

Fakta: Handelns bästa arbetsplats

Handelns bästa arbetsplats är ett årligt pris som Handels delat ut sedan 2015. Utmärkelsen belönar arbetsplatser med god samverkan mellan fack och arbetsgivare. Arbetsplatsen måste ha kollektivavtal. Tidigare vinnare är bland annat Lyko Online och Ica Kvantum Bollnäs.

Förutom priset till Ica Kvantum Skellefteå delar man i år ut  fyra hedersomnämnden. Dessa är ABF Västra Västmanland, Euro Cash i Strömstad, Edblads lager på Väddö och Havilog i Göteborg.

Se motiveringarna till dem här.

Resor, bubbel och utbildning

Men att jobbar på Ica Kvantum Skellefteå har fler fördelar än gott samarbete. Personalen belönas med middagar, fester och skumpa när det går bra. Träningsaktiviteter som yoga, skidgrupper och gymkort är en del av vardagen.

Man har även varit på en resa till Frankrike efter att ha klarat ett omsättningsmål. Innestående ligger också en tripp till Italien efter att personalgruppen tillsammans lyckats nå ett svinnmål.

Utbildning är en annan viktig förmån, berättar Pernilla Båtsta.

– Ica har många bra butiksdriftsutbildningar som flera har gått här, inte bara de som vill bli handlare. Nyligen utbildades två ostexperter till exempel. Och när vi ska ha fackliga kurser är det sällan några problem bara vi är ute i god tid.

Det värsta blev det bästa

Att de nu får priset handelns bästa arbetsplats är otroligt roligt tycker hon. Särskilt efter året som varit.

– Vår handlare Peter sa att strejkvarslet var det värsta han varit med om på jobbet. Och när priset kom så var det det bästa han varit med om. Det säger något att det kan svänga så mycket  – och att båda har med facket att göra.

Vår handlare sa att strejkvarslet var det värsta han varit med om på jobbet. Och när priset kom så var det det bästa han varit med om.

Pernilla Båtsta, klubbordförande

Peter Jonsson håller med. Att utses till bästa arbetsplats är svårslaget.

– Vi har vunnit saker tidigare. Men de har kanske varit lite mer riktat till ledningen och mig. Det här är för alla i personalen. Det känns fantastiskt. 

Ica Kvantum Skellefteå tilldelades utmärkelsen på Handels kongress i dag. I ett senare skede uppvaktas butiken med tårta och presenter.

Fakta: Ica Kvantum Skellefteå

Har cirka 100 anställda, varav 70 tillsvidare.

Butiken har eget bageri/konditori, delikatess, kök och en förbutik. Förra året omsatte Ica Kvantum Skellefteå drygt 300 miljoner kronor.

Butiken får utmärkelsen 2020 för att:

Ica Kvantum i Skellefteå har en driven fackklubb, som involverar alla anställda i ett ständigt pågående arbete med arbetsmiljön och som har ett gott samarbete med sin handlare. Här har de anställda och ledningen tillsammans tagit sig an den utmaning en pandemi innebär, med uppfinningsrikedom och stor respekt för varandras behov. Resultatet är en bra och säker butik för både anställda och kunder.