– Det har varit helt sjukt. Vi har jobbat mer övertid än vi brukar medan andra har varit permitterade. Det betyder mycket att få uppskattning för det arbete vi gör, säger Lena Ericsson som är klubbordförande på Julas centrallager i Skara.

Lena Ericsson valdes till klubbordförande i januari, eftersom den tidigare klubbordförande ville sluta. Det blir hennes andra omgång som ordförande.

2020 var trots pandemin ett bra år för Jula-koncernen, där Jula men också hästsportskedjan Hööks ingår. Koncernen slog rekord i försäljning – nära 10 miljarder. Det får nu alla anställda som jobbat i två år ta del av. Årets bonus blir den största hittills – nästan dubbelt så stor som den brukar vara. Totalt delas 48 miljoner kronor ut. För en anställd rör det sig om tre fjärdedelar av månadslönen.

För Lena Ericsson blir det runt 29 000 kronor före skatt. Då bonusen är knuten till den egna lönen varierar beloppet. Men enligt Lena Ericsson ligger hennes lön i mittspannet på lagret. Några tjänar mindre, andra mer. Anställda på Jula-lagret har också ett personligt tillägg beroende på hur mycket du plockar utöver kollektivavtalslönen. Tillägget ligger på 2 till 12 kronor extra i timmen.

Rekordbonus

  • Årets bonus är den största bonusen hittills – 75 procent av en normal månadslön. Totalt är det 48 miljoner kronor som betalas ut.
  • Alla anställda som har jobbat minst två år inom organisationen omfattas av bonusprogrammet.
  • Hur stor en eventuell aktieutdelning blir är inte klart, eftersom bokslutet för 2020 inte är färdigt ännu.

”Känns bra att kunna dela ut bonus”

Enligt Karl-Johan Blank, ägare av Jula-koncernen, är att det är viktigt att belöna arbetarna. 
– Många ansvarstagande och engagerade medarbetare har gjort stora insatser under året för att hantera pandemin, alltid med kundens bästa i fokus. Därför känns det mycket bra att kunna dela ut denna bonus, har Karl-Johan Blank, Julas ägare och koncernchef, sagt i ett pressmeddelande.

Lena Ericsson vet precis vad hon ska använda bonuspengarna till. De är undansatta för att köpa en valp. Om allt går som det ska kommer en valpkull födas i Tyskland i augusti. Och på den kullen har hon första tjing. En hane. 
– Min Bosse börjar bli gammal. Han är tio år och har artros. I helgen hade han riktigt ont, men med massage och medicin blir det bättre.

Jula-koncernen

Jula-koncernen är en familjekoncern som ägs av Karl-Johan Blank. I koncernen ingår Jula, Höök, Jula Logistics, G&K Blanks Fastigheter, Jula Miljö och Energi, Jula Hotell och Konferens samt Wästgöta Finans.

Jula säljer produkter för hemmet, trädgården och fritiden. Det finns totalt 110 varuhus, varav 58 i Sverige. Övriga ligger i Norge (37) och Polen (15).

Tidigare konflikt: Jula ville veta vem som var med i facket

Under avtalsrörelsen i höstas när Handels varslade om strejk gick cheferna på Jula-lagret ut och sa att alla de som inte är med i facket skulle jobba.
– Det var en turbulent tid. Jag var arg på arbetsgivarens beteende, säger Lena Ericsson.

Enligt Jula är deras relation till facket bra.
– Vi ser det som en styrka att ha engagerade fackförbund på arbetsplatsen, säger Magnus Ljung, informationschef på Jula till Handelsnytt.