Butiken fick i våras pris som ”Handelns bästa arbetsplats” för sina goda relationer mellan fackklubben och arbetsgivaren. Kanske vore det ett lämpligt ställe att testa en omfördelning från ob-ersättning till vanlig lön? Arbetsgivaren har uttryckt intresse, och klubbens medlemmar har diskuterat frågan grundligt. Klubbordförande Pernilla Båtsta tycker det kunde vara värt att pröva. 

– Ungdomar som jobbar helg tjänar otroligt bra jämfört med erfarna som jobbar dagtid, säger hon.

Lägre inkomst trots mer ansvar

Pernilla Båtsta har jobbat i 18 år och tar sig själv som exempel på att erfarenhet och ansvar borde betala sig bättre för butiksanställda.

Pernilla Båtsta

– När jag tog på mig extra ansvar som kassaledare fick jag lönetillägg för det, men jobbet är på dagtid så mina ob-timmar försvann. Jag behöver jobba fem timmar mer varje vecka för att inte få sänkt inkomst.

Hennes kollega Carina Öhlund tror inte på arbetsgivarnas löften att de anställdas totala ersättning blir oförändrad.

Carina Öhlund

– Bullshit! Vårt ob är procentuellt och följer med löneökningarna. Värdet kan försvinna på sikt om man byter det mot några kronor extra idag. Och varför ska man ta pengar från dem som jobbar skittider? Alla oavsett ålder är värda den ersättning man får när man jobbar obekväm arbetstid, säger Carina Öhlund.

Tveksamma

Andra medlemmar på Kvantum Skellefteå är mer tveksamma.

– Jag är inte så insatt. Men kanske vore det intressant att prova något nytt, säger Emma Lundholm.

– Jag vet inte. Det finns för- och nackdelar med allt, säger Alva Lundkvist.

Vill ni testa att ändra i ob-systemet?

Izabela Nanneson Klubbordförande Gekås Ullared

– Nej. Vi har mest kunder torsdag till söndag. Folk jobbar deltid och har svårt att få fler timmar men klarar sig tack vare ob. Om det blir billigare att bemanna på helgerna kanske arbetsgivaren anställer ännu fler på få timmar. Men varför vill de ändra systemet om de inte sparar något på det?

Bild: Privat

Dzeraldina Eriksson Klubbordförande Ikea Karlstad:

– Det är inte populärt, varken på min egen arbetsplats eller andra som jag pratat med. Många arbetar ofrivillig deltid och klarar sig inte utan sitt ob. Först när alla arbetar heltid kan vi testa att ändra. Men glöm inte att ob är ersättning för att jobba på tider när det faktiskt är obekvämt att arbeta.

Bild: Privat

Bakgrund: Därför ger lördag förmiddag ingen ob

Fram till 1972 gällde affärstidslagen som reglerade butikernas öppettider.

Inför lagens avskaffande förhandlade fack och arbetsgivare fram ett avtal om ob-ersättning. Syftet var både att kompensera för sämre arbetsförhållanden och att motverka öppettider på kvällar och helger.

När förhandlingarna inleddes i slutet av 1960-talet var normalarbetstiden 45 timmar i veckan, och det var normalt att arbeta minst fem timmar på lördagar. Det är en förklaring till att ob-tillägg inte betalas för lördag förmiddag.