Det är inte bara höstmörkret som lägger sig så här års. Det ser även mörkt ut för anställda i handeln, som drabbas när företag varslar personal om uppsägning.

Ett exempel på det är H&M som i oktober meddelade att klädkedjan varslar omkring 400 anställda i Sverige. Butikskedjan Indiska och Coop Online är andra exempel på stora arbetsgivare som varslat i höst. 

All varsel leder inte till uppsägningar

Handels ordförande Linda Palmetzhofer vill dock lugna medlemmar som är oroade över det stora antalet varsel. 

– Mycket talar för att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Då ser många företag över sin organisation och i samband med de lägger varsel om uppsägningar. Men det behöver inte betyda att alla varsel omvandlas till arbetsbrist och uppsägningar.

Linda Palmetzhofer, Handels förbundsordförande.
Linda Palmetzhofer, Handels förbundsordförande.

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att 1 273 handelsanställda varslades om uppsägning i oktober i år.

Det är nästan en fjärdedel av det totala antalet varsel i oktober som låg på 4 399 stycken.

Det kan jämföras med oktober 2021 då var det 270 varsel inom handeln.

Företagen förbereder sig för tuffa tider

Linda Palmetzhofer betonar att det stora antalet varsel inte betyder att det råder arbetsbrist i handeln generellt. Tvärtom är det många arbetsgivare som har brist på personal. Men företagen förbereder sig på tuffare tider. 

– Vi känner viss oro för vad arbetsgivarna kommer att hitta på. Vad kommer att hända med de anställdas villkor? Kommer företagen vilja hyvla tjänster? 

Många av våra medlemmar har ett tufft ekonomiskt läge redan i dag, om de tvingas gå ner i tid ytterligare kan det bli väldigt påfrestande.

Det är inte heller bra för köpkraften om våra medlemmar får mindre pengar att röra sig med. 

Från fackets sida blir det skarpt läge när förhandlingarna startar efter att ett varsel är lagt. 

– Då ska vi se till att allt går rätt till. Då förhandlar våra ombudsmän och förtroendevalda med arbetsgivarna runt om i landet för att hitta konstruktiva lösningar, för att så få som möjligt ska drabbas, säger Linda Palmetzhofer.