När inflationen är rekordhög, precis som el- och drivmedelspriserna, blir timmarna på anställningskontraktet allt mer värdefulla. Ob-passen likaså.

På Ica Maxi i Linköping har Handels klubbstyrelse samlats till möte en fredag i februari. Vissa har varit på jobbet sedan klockan fem på morgonen, andra har nyss kommit in och ska jobba hela helgen. 

”Jag klarar mig inte utan ob-passen”

– Om jag skulle bli sjuk en helg när jag jobbar så är det katastrof. Jag klarar mig inte utan ob-passen. Jag är ensamstående med barn varannan vecka. Ekonomin går bara precis ihop med lön och ob, säger Millie Nyberg, som jobbar i delikatessen och har 30 timmar på anställningskontraktet. 

Ica Maxi i Linköping
Millie Nyberg, jobbar i delikatessen på Ica Maxi i Linköping.

Ett av Handels krav i avtalsrörelsen är att ob-tiderna ska utökas. Facket vill att den som jobbar tidiga morgnar och börjar klockan fem ska ha rätt till ob-ersättning.

Samma sak på helgaftnar, som midsommar- och julafton. Ett viktigt krav, tycker Handelsmedlemmarna på Ica Maxi. 

– Det är superviktigt. Det måste kosta att ha öppet så generösa tider. Det är obekvämt att börja klockan fem. Vid den tiden går inga bussar, det är svårt att ta sig till jobbet, säger Sara Ivarsson som är ordförande i Handelsklubben och jobbar på kött- och charkavdelningen. 

Olika syn på ob-frågan

Handels motpart i avtalsrörelsen är arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. De vill att arbetsgivarna själva ska få bestämma att inarbetad ob-ersättning tas ut i ledig tid i stället för i pengar. Den möjligheten finns också i dag, men bara om den som jobbar och arbetsgivaren har kommit överens om det. 

– I grunden handlar det om att vi har för låg grundlön och för få timmar. Det gör att många lever på sitt ob. Om det tas bort eller sänks så kan man inte leva på sin lön om man bara har 20 timmar eller mindre, säger Sara Ivarsson. 

Sara Ivarsson, Ica Maxi, Linköping
Sara Ivarsson, ordförande i Handelsklubben för Ica Maxi Linköping.

Minst 20 timmar på kontraktet är vad de flesta tillsvidareanställda på Ica Maxi i Linköping har numera. Tidigare var det många som hade färre timmar. Handelsklubben kämpade hårt för att få igenom förändringen, och nu är det nästan bara extrapersonal som har färre timmar än så.

Lönerna het fråga även på Ica Maxi

Arbetsgivarna i Svensk Handel vill ha större möjlighet att bestämma hur och när de anställda ska jobba, medan Handels tvärtom vill att fler ska ha rätt till heltid.

Och medan Handels vill höja lönerna för alla anställda och satsa på höjda minimilöner, så vill Svensk Handel hålla löneökningarna nere. Man vill dessutom frysa lägstalönerna helt.

Att lönerna är en het fråga den här avtalsrörelsen blir också tydligt när ämnet kommer upp på fackmötet på Ica Maxi. 

– Det är ju smått ångestfyllt varje gång man handlar och det kommer upp i 140 kronor, fast man bara har köpt toapapper, säger Joacim Malm som jobbar i delikatessen.

Joacim Malm, Ica Maxi Linköping, avtal, ob, butik
Joacim Malm, jobbar i delikatessen på Ica Maxi i Linköping.

Inflationen påverkar kunderna

Han och de andra i klubbstyrelsen känner också av hur inflationen och de höjda priserna påverkar kunderna.  

– Som när pensionärerna kommer och vill köpa kycklingspett som förut kostade 24,95. Nu kostar det över 40 kronor och jag skäms när jag måste säga att vi tyvärr inte har något som den personen har råd att köpa, säger Joacim. 

Maria Persson i kassan instämmer: 

– Känslan när någon kommer och lägger upp några få varor ur sin korg på bandet. Och så landar det på 720 kronor. Då vill jag bara säga ”förlåt”, fast det inte är mitt fel. Men för egen del är jag tacksam att jag jobbar på ett ställe där jag har koll på vilka varor som är billiga.

Joacim Malm, Ica Maxi Linköping, avtal, ob, butik
Maria Persson, kassör

Inte råd att handla i egna butiken

Både hon och arbetskamraterna märker att lönen inte längre räcker till för att handla i butiken där de själva jobbar. 

– Det finns de som har valt att börja handla på Willys i stället. Det är så det blir om vi inte har råd att köpa de varor vi själva säljer. Då har man ändå tänkt till och köper bara det nödvändigaste. Därför jobbar vi också fackligt för högre personalrabatt, säger Sara Ivarsson. 

Förra avtalsrörelsen varslade Handels om strejk. Då var Ica Maxi i Linköping en av de arbetsplatser som laddade för konflikt.

I år har förhandlingarna inte nått så långt än, men om det blir aktuellt med varsel eller strejk är kampviljan stor.

­– Vi är beredda att ta en för laget om det blir aktuellt. Vi kämpar för något som gynnar många, inte bara här på vår arbetsplats, säger Maria Persson.