I en tid då hyvling av arbetstid framställs som det nya normala på arbetsmarknaden gör Ikea tvärtom. De vill göra om den stora mängden mertidstimmar till fasta timmar på kontrakten för deltidsanställda. 

I dag har en stor del av de butiksanställda på Ikea kontrakt på 20-32 timmar i veckan. I praktiken jobbar många mer än så, eftersom det så gott som alltid finns ett behov av personal. Timmarna de jobbar utöver sina kontrakt kallas för mertid

Hög personalomsättning

Samtidigt har Ikea problem med att många väljer att sluta. De går vidare till andra jobb där de får heltidsanställning och ett mer förutsägbart arbetsliv. 

– Det är inte bra att personalomsättningen är så hög. Därför driver vi inom Handels att mertiden som arbetsgivaren tänker omvandla till fasta timmar ska ge fler heltidskontrakt eller i alla fall höga kontraktsmått. Vi vill att fler ska kunna leva på sin lön och tjäna in till en högre pension, säger Karin Vedlin som jobbar på Ikea Kållered och är central facklig samordnare för Handels på Ikeavaruhusen. 

Karin Vedlin, Ikea Kållered. Central facklig samordnare för Handels på Ikea.
Karin Vedlin, Ikea Kållered. Central facklig samordnare för Handels på Ikea.

Att de butiksanställda jobbar så mycket mertid kom fram när Ikea tillsammans med facket gick igenom hur schemaläggning, kundflöden, arbetstider och mertid såg ut i varuhusen. 

Alla Ikea-varuhus ska analysera

Linus Knutsson, arbetsmiljö- och arbetsrättschef på Ikea Sverige, förklarar att det är komplext att få ihop hållbara scheman som passar både personal och kunder. Nu ska varje varuhus analysera bland annat hur mertiden har använts fyra år bakåt i tiden, sjukfrånvaro och hur många som har slutat. 

Totalt räknar Ikea med att minska mertidstimmarna med upp till 30 procent.

– Vi måste se hur och när vi använder mertiden och hur vi kan använda de timmarna smartare. Det är bättre att lägga timmarna på fasta kontrakt, så att medarbetarna blir nöjdare, säger Linus Knutsson.

Linus Knutsson, arbetsmiljö- och arbetsrättschef på Ikea Sverige.
Linus Knutsson, arbetsmiljö- och arbetsrättschef på Ikea Sverige.

Han menar att det är bra för Ikea om personalen trivs, utvecklas och stannar länge. 

– I dag räcker det inte kunna enbart en sak. Vi måste investera i medarbetarnas kompetens och där samarbetar vi med de fackliga organisationerna. 

Handels driver frågan om fler heltider

För Handels är målet i förlängningen att så många som möjligt ska få heltid. Det är också ett av Handels krav i avtalsrörelsen. Samtidigt är debatten om hyvling av arbetstid högaktuell i samband med H&M:s omorganisation. 

– Hyvling är inte ett bra sätt att få folk att trivas på sina jobb. Det Ikea gör nu är motsatsen till hyvling. Vi från fackets sida driver att fler ska få heltid, säger Karin Vedlin.

Linus Knutsson på Ikea säger att det är en fördel att företagets enheter är så stora och har så många anställda. Det gör att det är lättare att få ihop tjänster med fler timmar, eftersom personalen kan jobba med olika saker på en och samma dag. Ett helt annat läge än för exempelvis H&M som har många mindre butiker. 

– Här kan du börja med att packa upp varor på morgonen, sitta i kassan på förmiddagen och sälja lampor på kvällen. Därför utgår jag från att fler kommer kunna erbjudas heltid, säger han och fortsätter: 

– Däremot kan det bli så att några erbjuds scheman med fler kvällar och helger än i dag, det måste man vara tydlig med. Men vi vill involvera medarbetarna så att de blir nöjda, det är mycket viktigt för oss. 

De uppgifter om nedskärningar på Ikea som publicerades i Expressen och andra medier i slutet av februari rör ett annat av Ikeas bolag, inte de anställda i varuhusen i Sverige.