För bara drygt två år sedan invigdes Ica Sveriges e-handelslager i Arendal i Göteborgs hamn.

Nu meddelar bolaget att lagret ska avvecklas under andra kvartalet 2024.

Sammanlagt varslas 140 medarbetare.

Facket förhandlar

Fackliga förhandlingar har inletts och berörda medarbetare har informerats om avvecklingen.

– Vi har inte kommit så långt i förhandlingarna. Ica har förklarat att man ska avveckla verksamheten i Arendal eftersom den inte är lönsam, säger Daniel Karakas, förhandlande ombudsman på Handels i Göteborg.

Kollar möjlighet till omplacering

Cirka hundra av de berörda medarbetarna arbetar på lagersidan. 

– Nu ska vi titta på möjligheten till omplaceringar och om Ica kan hjälpa till med utbildningsinsatser. Det är där vi är just nu, säger Daniel Karakas.

Enligt Ica Sveriges vd i Sverige, Eric Lundberg, beror avvecklingen av lagret på att företaget anpassar sig efter kundernas behov.

– Vi behöver kontinuerligt se över hur vi kan anpassa Icas e-handelsaffär och våra gemensamma satsningar utifrån kundernas behov. Samtidigt är detta ett tufft och tråkigt besked för våra duktiga medarbetare i Arendal, säger Eric Lundberg i ett pressmeddelande.

Antalet varsel ökar

Det är inte bara Ica som gör neddragningar hösten 2023. I spåren av lågkonjunkturen ökar antalet varsel på hela arbetsmarknaden och handeln är en av de hårdast drabbade branscherna.

Bristande lönsamhet gör att Coop har beslutat att lägga ner fem butiker.

Företaget meddelar att två butiker i Norrköping, en i Nyköping, en i Sundbyberg och en i Skärholmen i Stockholm kommer att slå igen den sista januari 2024.

55 medarbetare kommer att beröras. I ett pressmeddelande skriver Coop att ”personalen har informerats och fackliga förhandlingar har inletts för att utreda om omplacering kan erbjudas eller om några varsel blir aktuella.”

Fler som varslar

  • E-handelsjätten Mathem varslar igen. I våras varslades 50 tjänstemän om uppsägning. I september står det klart att 60 medarbetare på lagret vid logistikanläggningen i Stockholm varslas.
  • BHG Group, ett svenskt e-handelsföretag som säljer heminredning, har beslutat att stänga 15 butiker i Sverige inom varumärkena Trademax och Chilli. 65 personer i butiksledet har varslats. Planen är att butikerna ska slå igen runt månadsskiftet november-december.
  • Finskägda byggvaruhuset K-Rauta avslutar sin verksamhet i Sverige och verksamheten ska bedrivas under varuhuset K-byggs flagg. Cirka 200–300 anställda påverkas. Alla lokala förhandlingar om vilka som kommer att varslas om uppsägning respektive omplaceras är i dagsläget inte avslutade.
  • Läget ser fortsatt tufft ut för modeplattformen NA-KD, som meddelar att ett nytt sparpaket och nya varsel är på gång. 150 miljoner ska sparas. Berörs gör 80 personer, inklusive konsulter, av bolagets totalt 287 anställda.