Micke har jobbat som säljare på flera av H&M:s butiker. 

Sedan slutet av 1990-talet har klädkedjan varit hans fasta punkt i yrkeslivet.

Han har fått växla mellan olika roller, ta ansvar och tidvis jobbat inom modejätten i andra delar av världen. 

Lasten föll mot Micke – fick en arbetsskada

Men 2010 hände det som skulle förändra Mickes yrkesliv drastiskt. Han körde ut en back på lastkajen – en rutinartad arbetsuppgift.

Men hjulparet fastnade, lasten rasade mot Mickes ansikte och han föll omkull. I fallet tog han emot sig med tummen och bröt ett ben i handleden. 

Tio operationer och en stelopererad tumme senare räknar Micke ut att han varit sjukskriven sammanlagt närmare fyra år.

Han har jobbat i olika omgångar och till viss del fått anpassade arbetsuppgifter, men det har inte fungerat i längden. Arbetsskadan gör för ont. 

Hyvlad för tredje gången

När H&M meddelade att de skulle omorganisera och hyvla tjänster var Micke sjukskriven igen. Det kom ett mess från butikschefen och de hördes sedan på telefon.

Micke fick veta att hans tjänst nu är på 30 timmar. Sex timmar färre än tidigare – och tredje gången hans arbetstimmar hyvlades. 

Första gången när han fick gå ner från 40 timmar i veckan hade H&M sagt att inga kontrakt skulle vara mer än 38, 25 timmar.

Andra gången kunde klädjätten inte förklara varför. Men ingen av gångerna har Micke förlorat så många timmar som nu. 

”Kändes som ett förtäckt hot”

– Jag fick några dagars betänketid, om jag inte tackade ja skulle jag bli uppsagd. Det kändes som ett förtäckt hot. Så jag skrev under – vad skulle jag göra? Butikschefen var bara budbäraren som fått uppgiften att meddela det ledningen bestämt, så ingen skugga på henne.

Att hyvla timmar från en anställd som är sjukskriven är fullt tillåtet. Men det slår hårt. Den som är sjukskriven har redan än lägre inkomst.

Sjukpenningen baseras på lönen, men du kan som mest få 80 procent. När lönen blir lägre så blir även sjukpenningen lägre.

Sjukpenningen blir lägre efter hyvling

Det samma gäller andra ersättningar som baseras på den sjukpenninggrundande inkomsten, till exempel föräldrapenning.

– Alla löneförändringar ska rapporteras till Försäkringskassan, både höjningar och sänkningar. Tyvärr drabbas de sjukskrivna hårt av att bli av med timmar på kontraktet, men det är svårt att förändra med de regler som gäller i dag, säger Jens Lindström, ombudsman på Handels.

Oron för framtiden gnager hela tiden

I augusti började Mickes nya kontrakt på 30 timmar i veckan att gälla.

Än så länge har sjukpenningen inte sänkts, eftersom den är skyddad sjukskrivningsperioden ut.

Men när sjukskrivningen går ut vid nyår är skyddet borta. Oron för ekonomin, framtiden, sjukpenningen gnager inombords hela tiden. 

Risk att sjukpenningen sänks efter nyår

Om läkaren och Försäkringskassan anser att han ska pröva att jobba igen, baseras allt på det nya kontraktet med färre timmar. Och då sänks sjukpenningen.

– Då förändras allt, jag vet inte hur jag ska klara mig då. Att få min tjänst hyvlad under sjukskrivningen kändes ju ännu jobbigare eftersom jag fått handen förstörd för livet på jobbet. Jag saknar faktiskt ord för vad jag känner inför det. Det är skamligt hur de beter sig, säger Micke.