E-handelsförtaget Ellos Group som äger Ellos, Stayhard och Jotex varslar 50 av sina cirka 600 anställda. Detta rapporterade Borås Tidning i onsdags. Anledningen till varslet är att företaget har lagt ett sparbeting på 100 miljoner kronor.

De berörs inte av varslet

Hur Handelsanslutna på lagret drabbas är ännu inte officiellt. Något beslut har inte kommunicerats bland personalen. Klart är att Jotex och Stayhard inte berörs av varslet.

Så blir du en vinnare i nya lageravtalet

Nyheter

– Detaljhandeln genomgår en omfattande omvandling i snabb takt. De nya marknadsförutsättningarna kräver att vi ständigt utvärderar vårt sätt att jobba för att möta kundens önskemål, säger Ellos HR-chef Johnny Eriksson till Handelsnytt.

– Vi har redan gjort betydande investeringar och flera satsningar i omställningen till att i dag vara en väletablerad e-handelsaktör, fortsätter han.

För tidigt att prata om uppsägningar

Men enligt facket på Ellos är det alldeles för tidigt att prata om uppsägningar. De menar att man först måste få uppgifter för hur arbetstiden ska se ut 2019.

– Vår ståndpunkt är att arbetstiderna ska täckas så långt det är möjligt av tillsvidare- och heltidsanställd personal. Företaget jämför kostnaderna med nya företag som i många fall har Transports avtal med sämre ob, säger Åsa Tobrant, klubbordförande på Ellos.

Möjligt att bemanna flexiblare

Ellos var ett av de första företagen som bytte från det gamla postorderavtalet till det nya kollektivavtalet för lager och e-handel, något som Handelsnytt tidigare berättat om.

En anledning till det var att företaget hotade med att säga upp 44 personer om man inte fick bemanna flexiblare, något som kollektivavtalet för lager och e-handel möjliggör.

Men nu varslar alltså företaget i alla fall. Enligt Åsa Tobrant hamnar Ellos i kläm när facken inte lyckas komma överens om vilket avtal som ska gälla inom e-handeln.

Bråk om avtalsrätt gör facket svagare

Lön & villkor

– Vi konkurrerar inte på samma villkor som det är nu. För min del blir det otroligt fel att LO kan ha gått med på denna avtalsshopping. Det ska inte spela någon roll vilket företag e-handelspaketet kommer ifrån, säger Åsa Tobrant.

800 anställda tidigare

Ellos har genomfört flera varsel de senaste åren. För ett par år sedan var man 800 anställda. I dag är man 600, varav ungefär 250 arbetar på lager och 350 på kontor.

De fackliga förhandlingarna väntas pågå till slutet på oktober/början på november.