Förra veckan fick ett 40-tal visstidsanställda på Adlibris lager utanför Uppsala veta att de är uppsagda i förtid. Många av dem hade nyligen fått jobbet och trodde att de skulle få jobba längre.

Är självkritiska

Enligt Linnéa Wiklund, informationschef på företaget, så beror det på att de gjort en stor ombyggnad av lagret och hade behov av mycket folk. Nu när bygget är klart behövs de inte längre.
– Det är alltid svårt att planera den här typen av byggnadsprojekt men vi är såklart självkritiska och ser över hur vi hade kunnat planera bättre. Det hade inte varit ekonomiskt ansvarstagande att ha personal som vi inte kan sysselsätta, skriver hon i ett mejl.

50 kan få gå från Ellos

Nyheter

Inte förhandlat med facket

Företaget hade inte förhandlat med facket om uppsägningarna vilket de måste göra.
– Det här påverkar ju inte bara alla de som blivit uppsagda utan även de som blir kvar, säger Mia Hämäläinen Persson, förste ombudsman på Handels avdelning i Uppsala.

Hotade med indragen lön

Hon säger att flera personer vittnat om att de blivit hotade med indragen lön om de inte skriver på uppsägningen, vilket informationschefen Linnéa Wiklund förnekar.
– Det stämmer absolut inte och det är såklart väldigt olyckligt om någon fått den uppfattningen.

7 saker alla bör veta om rast

Frågor om jobbet

”Ingen liten grej”

Nu sitter fackklubben i förhandlingar med företaget.
– Allt hände helt plötsligt och det här är inte en liten grej. Men vi vill bli klara så fort som möjligt för det är det bästa för personalen, arbetsgivaren och oss, säger Rang Amin, klubbordförande på lagret.

Linnéa Wiklund säger att Adlibris kommer att behöva anställa igen inför högsäsongen runt jul. De som sagts upp nu har kunnat anmäla intresse till de jobben.