Andreas Melin kör ut Mathems varor till kunder i Stockholmsområdet från lagret i Bromma. Han jobbar för systerbolaget Körhem. Det innebär att han har andra arbetsvillkor än de som plockar maten inne på lagret.

Skillnad packa kassar i butik eller lager

Lager & e-handel

I augusti blir Andreas Melin och hans hundratals kollegor anställda direkt av Mathem och byter kollektivavtal. För de allra flesta innebär det en löneförhöjning, inte minst för heltidsanställda. 

Jag tror att det är tusenlappar vi pratar om

– Jag tror att det är tusenlappar vi pratar om, jag har inte räknat generellt på det. Men jag vet att jag går plus i plånboken i alla fall, säger Andreas Melin, ordförande för chaufförernas fackklubb. 

Bytet till Handels kollektivavtal för lager och e-handel innebär bland annat att lönen höjs tack vare ob-tillägget på 40 procent mellan klockan 6 och 7. Chaufförerna har varit anslutna till fackförbundet Unionen och då har morgontimmen inte gett någon extra peng.

Timlönen är även något högre hos Handels och matersättning på 96 kronor per dag för chaufförer på resande fot blir en glad nyhet. 

Oro för lönesänkning

Det nya kollektivavtalet innebär också högre ingångslön. Tidigare har medarbetarna tjänat mer ju längre de stannat i företaget. Det finns nu en oro för att vissa medarbetare riskerar en lönesänkning om de blir av med dessa tillägg. 

– Om du har jobbat en längre tid och hjälpt till att bygga upp företaget kan jag tycka att du ska få behålla dina personliga tillägg, säger Andreas Melin. 

Även lagerarbetarna på Mathem får nytt kollektivavtal, samma som chaufförerna. De har tidigare haft butiksavtalet, men får nu arbetsvillkor för anställda inom lager och e-handel. Det har facket kämpat för i flera år. 

– Vi ser just nu över vilka förändringar som kommer att påverka oss mest. Men en positiv förändring är att det blir ob-tillägg innan klockan 7 och vi har medarbetare schemalagda från 5 på morgonen, säger Sanna Björklund, ordförande för fackklubben på Mathem. 

Lättare att attrahera med ob

Mathems grundare och delägare Tomas Kull lyfter också fram ob-tillägget. 

– För våra anställda innebär det högre lön. Vi hoppas att det gör det lättare att attrahera duktig personal som vill stanna längre, säger han. 

Tomas Kull har tidigare varit tveksam till att byta kollektivavtal eftersom flera konkurrenter plockar mat till nätbeställningar direkt i butik och därmed använder butiksavtalet, vilket enligt honom är fördelaktigare. 

– Så vitt vi vet så plockas det mesta av volymen i Sverige med butiksplock. Det finns en positiv trend mot lika villkor och avtal men vi är inte där ännu, säger Tomas Kull.