Lugnet i Falun är platsen där ett 50-tal förtroendevalda Handelsmedlemmar samlats till avtalskonferens för att snacka ihop sig inför nästa års kraftmätning mellan fack och arbetsgivare. Lugnet före stormen kan man tänka, för förhandlingarna om nya kollektivavtal som inleds i februari ser ut att bli tuffa.

Högre ob-tillägg på helgaftnar kommer högt på listan när Sara Fernlund sammanfattar kraven som de butiksanställda i Dalarna vill att Handels driver i avtalsrörelsen.

I tio år till ska vi ha olika lön för lika arbete! Det ställer grupp mot grupp bland de anställda.

Mest stridslystna är lagerarbetarna. Flera av dem vill se omfattande ändringar i det nya lager- och e-handelsavtalet som slöts 2017 och började gälla i år. Ob-ersättningen i det nya avtalet är lägre än vad många klubbar haft tidigare. Övergångsregler låter de som har längst anställningstid behålla sin gamla ob ända till 2030, medan nyanställda får nöja sig med de nya, lägre nivåerna.

Grupp mot grupp

– I tio år till ska vi ha olika lön för lika arbete! Det ställer grupp mot grupp bland de anställda, och arbetsgivarna kan utnyttja det till att främst låta nyanställda få ob-tid, säger Marit Hultqvist på Ica-lagret i Borlänge.

Hon får med sig lagergruppen på kravet att ob-tilläggen i deras avtal ska höjas till samma nivåer som butiksanställda har.

Bland de många övriga krav som diskuteras stannar gruppen till slut för att göra arbetstidsreglerna mer rättvisa mellan skiftarbete och dagtidsjobb, samt att bättre belöna kunskap och erfarenhet.

Ob på helgaftnar

Ob-tillägg är på tapeten även i gruppen för dem som är anställda i butiker. 

– Ob borde vara 100 procent hela midsommar- jul- och nyårsafton. Vi ska ha rejält betalt för att offra familjelivet de dagarna, tycker Ewa Säther från Hemköp i Dala Järna.

Gruppen enas om att kräva 100 procent ob hela lördagen och alla aftnar.

Deras långa önskelista kokas ner till ytterligare två krav: slopa 25-årsgränsen för pensionsinbetalning och lyft in föreskriften om social arbetsmiljö (”OSA”) i kollektivavtalet. Sara Fernlund på Ikea Borlänge förklarar varför det senare är en bra idé:

– Då kan vi stämma arbetsgivarna när dom inte sköter sig!

Vad tycker du Handels ska kräva i kommande kollektivavtal?

Siri Klarström Ikea Borlänge
– Tydligare utvecklingsplaner för alla anställda. Det funkar bra hos oss på Ikea och jag vill gärna att det sprids till alla arbetsplatser.
Ewa Säther Hemköp Dala Järna
– Högre ob på ”aftnar” som jul, nyår och midsommar. De som måste jobba då ska ha bra betalt för att de offrar firande med familjen.
David Edin Clas Ohlsons lager Insjön
– Täpp till kryphålet som låter arbetsgivare ”fuländra” bemanningsplanen när folk slutar. De ska inte få ersätta fasta heltider med inhyrda.
Marit Hultqvist Icas lager Borlänge
– Höj ob-tilläggen till samma nivå som butiksavtalet. Då blir det mindre skillnad mellan nyanställda och de som jobbat länge.