Under en konferensmiddag ska några anställda på Hyresgästföreningen ha greppat mikrofonen och sagt rasistiska och sexistiska saker. En person misstänks också ha blivit drogad, avslöjade tidningen Hem och Hyra nyligen. Till tidningen meddelade då Hyresgästföreningen att de nu inför totalt alkoholförbud. Alla 800 anställda måste också skriva under en uppförandekod.

– Rasistiska och sexistiska kränkningar ska inte förekomma. Jag är otroligt trött och irriterad på att enskilda medarbetare inte klarar av det – och det är särskilt tydligt när alkohol är inblandat, sa Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren till Hem och Hyra

Lagbrott

Beslutet togs snabbt och utan att facket informerades. Det har varken diskuterats eller förhandlats, vilket är ett brott mot medbestämmandelagen, mbl.
– I stället för att lugnt konstatera att det finns problem har man agerat panikartat och beslutat om åtgärder som varken diskuterats eller förhandlats. Det är oprofessionellt, säger Mats Panther, Handels representant på Hyresgästföreningen.

Tillsammans med Hyresgästföreningens två andra fackklubbar – Saco och Journalistförbundet – har Handels nu kallat arbetsgivaren till förhandling för brott mot mbl.

Överförmynderi

Mats Panther var en av de 250 anställda som var på middagen, där även ledningsgruppen deltog. Han vill inte bagatellisera det inträffade och betonar att facket självklart står bakom att ingen får kränka någon annan. Men att alla 800 anställda nu drabbats är inte rimligt, menar han.

Han anser också att ett total förbud är problematiskt. Tidigare har anställda själva fått betala för alkoholhaltiga drycker i samband med exempelvis en middag efter en konferens. Det är nu förbjudet.
– Det är överförmynderi. Vad jag gör på min lediga tid kan inte arbetsgivaren bestämma. Jag kan inte tänka mig att de ser middagen som arbetstid och tänker betala mig lön för den, säger Mats Panther.

Men exakt hur förbudet ska tillämpas vet inte de anställda i dagsläget.

Peter Skeppström, Hyresgästföreningens tillförordnade kommunikationschef, ser inte förbudet som en kollektiv bestraffning. Till Hem och Hyra säger han att ”de inte ser alkoholfria arbetsplatser och tydliga policys som ett straff för någon”. Angående brott mot mbl säger han att ”de kommer fortsätta arbeta för att de förändringar som genomförs är väl förankrade med deras fackliga organisationer och medarbetarna”.

Detta är totalt alkoholförbud:

Sedan tidigare betalar inte Hyresgästföreningen för alkohol i några sammanhang, såsom konferenser, julfester eller annat. Men de anställda har kunnat köpa alkoholhaltiga drycker för egna pengar.

Men med ett totalt alkoholförbud får de inte längre göra det. De får inte heller förvara alkohol på jobbet, exempelvis köpa vin på lunchen för att ta med hem.

Källa: Hem och Hyra.

Tidigare kritik mot Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen har tidigare uppmärksammats i samband med fester. I juni avslöjade Aftonbladet att medlemsrekryterare bjudits på dyra utlandsresor och bland annat deltagit i whiskyprovningar, trots alkoholförbudet. Hyresgästföreningen kritiserades också för det provisionsbaserade lönesystem som lett till rekordhöga löner, som mest på närmare 1,4 miljoner kronor. Läs vad facket säger om det här.