1.

Utredningen om ändringar i lagen om anställningsskydd ger alldeles för mycket makt till arbetsgivarna, tycker Handels förste vice ordförande Linda Palmetzhofer. Arbetsgivarna ska enligt förslaget få göra fler undantag från turordningen, och facket mister möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning. Detta balanseras enligt Handels inte upp av att visstidsanställda snabbare får förtur till fast jobb och att arbetsgivarna måste erbjuda kompetensutveckling.

– Det är ett hån att de kallar utredningen för en moderniserad arbetsrätt när den är så otidsenlig, säger Linda Palmetzhofer.

2. 

Handelns arbetsgivare jublar inte heller över utredningsförslaget om ändringar i las. Trots att lagförslaget enligt många ger mer makt till arbetsgivarna ser Svensk Handel hellre att en lösning förhandlas fram mellan facket och arbetsgivarna.

– Jag tror att vi som känner till branschens villkor och utmaningar för våra medlemsgrupper kan ta fram en bättre produkt, säger Svensk Handels förhandlingschef Anna Nordin.

3.

Martin & Servera varslar 250 anställda om uppsägning vid lagren på fyra orter: Norrköping, Halmstad, Enköping och Umeå. Företaget levererar mat och utrustning till restauranger och storkök och har fått se försäljningen minska kraftigt på grund av coronakrisen.

– Vi kommer att stenhårt hävda turordningen i las – så vida inte arbetsgivaren är beredd att göra avsteg som gynnar våra medlemmar, säger Danial Jahic, klubbordförande på lagret i Halmstad.