1.

I måndags valdes Handels ordförande Susanna Gideonsson till ny LO-bas. I en stor intervju med Handelsnytt pratar hon om förväntningarna, minnena av Handels och vad hennes 86-årige far sa när hon berättade om det nya jobbet.

– Det jag vill är ju att tacka. För gråten, skratten och ilskan. Och framför allt för allt jag har fått lära mig av er. Ett uppriktigt tack!, säger hon i intervjun.

2.

Vem är då nästa att ta över Handels? Jo, tidigare förste vice ordförande Linda Palmetzhofer. Hennes bana inom förbundet började på Domus i Gustavsberg på 90-talet.

De otrygga jobben ser hon som den allra viktigaste frågan just nu:

– Coronakrisen har aktualiserat effekten av otrygga jobb. Det är en stor grupp människor som inte syns i varselstatistiken – de visstidsanställda som förlorade sina timmar när telefonen slutade ringa. Det visar hur omodern arbetsmarknaden är. Jag hoppas att vi kan fortsätta att förhandla med arbetsgivarna för att få bort de otrygga jobben, säger hon till Handelsnytt.

3.

Norska Varner-gruppen som äger Dressmann, Carlings, Cubus och Bikbok planerar att stänga ett antal butiker och dra ner på anställdas timmar. Förhandlingarna pågår lokalt på olika håll och det är inte klart hur stora neddragningarna blir.

– Det är nog lite olika på olika ställen i landet och i de olika kedjorna. Men det handlar både om nedläggningar av butiker och indragna timmar för anställda, säger Jens Lindström, ombudsman på Handels.

Varner-gruppen har totalt 11 000 anställda och 1 400 butiker i sex olika länder. Handels har cirka 1 000 medlemmar i koncernen.

4.  

I år får ungefär 11 000 personer sommarjobb i detaljhandeln, visar en undersökning från arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Det är 8 000 (42 procent) färre än förra året då 19 000 personer sommarjobbade i branschen.

– Det är en coronakriseffekt. Det är framförallt inom sällanköpshandeln som sommarjobbarna blir färre i år. Där är läget väldigt pressat, men även där kommer en del extra personer behöva tas in så att man kan rotera semester, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel till Handelsnytt.