LO:s ordförande Susanna Gideonsson var fram till juni i år ordförande för Handels. Hon ger sitt helhjärtade stöd för Handels strejkvarsel.

– LO står helt och hållet bakom Handels. Självklart måste Handels varsla om strejk för att få igenom de löneökningar vi kommit överens om i LO-samordningen, säger hon när Handelsnytt når henne under en kort paus i en webb-tv-sändning.

Arbetsgivarna hävdar att märket som industrins avtal har satt är 5,4 procent och att inget avtal får bli dyrare än så. Hur ser du på det?

– De gör bort sig! Märket är utformat exakt som i förra avtalsrörelsen 2017. Låglönesatsningen innebär att lågavlönade får mer i procent.

Kan det bli aktuellt med varsel om sympatiåtgärder för Handels från andra förbund?

– Det beror på hur det utvecklar sig. Hotell- och restaurangfacket har i dag strejkvarslat för samma frågor som Handels: lön enligt märket och trygga anställningar.

Frågan om löneökningar ingår i LO:s samordnade avtalskrav. Hur är uppslutningen inom LO för frågan om trygga jobb, som både Handels och HRF är beredda att strejka för?

– Det är självklart att lyfta in frågorna om trygga jobb i avtalsförhandlingarna när de inte löstes i förhandlingarna om trygghet och omställning.

Vad vill du som tidigare Handelsordförande säga till Handels medlemmar i konflikten med Svensk Handel?

– Stå på er!

Strejkvarsel mot hotell och restauranger

Hotell- och restaurangfacket (HRF) varslade på fredagen om strejk sedan avtalsförhandlingarna strandat.

HRF är oense med arbetsgivarorganisationen Visista om lönemärket. Facket kräver dessutom tryggare anställningar. Kraven liknar de som Handels ställt i förhandlingarna med Svensk Handel.

HRF:s strejk mot restauranger och hotell bryter ut i två steg den 17 och 19 november om inte avtal träffats innan dess.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer säger att Handels helhjärtat står bakom HRF i kampen för avtalskraven. ”Arbetsgivarsidan gör en samordnad aktion för att komma undan märket. Vi inom LO håller ihop och stöttar varandra för att få igenom det”, säger hon.

Handels strejkvarsel mot butiker och lager bryter ut 13 november. Där pågår medling för att nå fram till nya avtal.